Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  10.06.2009  18:11

El Consell Constitucional francès desactiva la llei Hadopi

Sentencia que només un jutge pot tallar la connexió a cap internauta perquè és un dret fonamental

Men?ame
 

El Consell Constitucional francès ha acordat eliminar la mesura més polèmica de la llei Hadopi, la sanció que preveia tallar la connexió als internautes que reincidissin més de dues vegades en intercanviar arxius protegits amb copyright. El tribunal francès considera que la llibertat d'expressió recollida a la declaració dels drets humans implica l'accés lliure a serveis de comunicació com internet. L'accés a internet és, doncs, un dret fonamental.

A més, segons dicta el Consell Constitucional, al dret francès es prioritza la presumpció d'innocència, de manera que només un jutge o un tribunal pot tallar la connexió a cap internauta i sempre després de demostrar la infracció en un procés judicial. Aquesta sentència és un nou cop per a Sarkozy, que va aconseguir aprovar la llei Hadopi o llei dels tres avisos al segon intent. Els partits de l'oposició ja van avisar que la durien al tribunal constitucional perquè consideraven que era il·legal tallar la connexió sense una ordre judicial i el tribunal els ha donat la raó.

La llei Hadopi, a més, havia de marcar un precedent per a les entitats de gestió de drets d'autor a tota la Unió Europea, tot i que tot just abans de les eleccions europees el Parlament Europeu ja s'havia pronunciat contra aquesta posició. A l'últim ple, l Parlament Europeu va votar la reforma de la legislació sobre comunicacions i va tombar l'esmena que deixava la porta oberta a tallar internet als usuaris per motius de seguretat pública sense que calgués cap ordre judicial. En canvi, en va aprovar una altra que exigia una ordre judicial perquè els proveïdors d'accés poguessin restringir internet a cap usuari.