Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  21.01.2009  06:00

Un article d'El Temps explica que la república catalana d'en Claris va durar més que no crèiem

Es basa en el llibre de l'historiador Antoni Simon, 'Pau Claris, líder d'una classe revolucionària'

Men?ame
 

La revista El Temps publica aquesta setmana un article explicant que la república catalana de Pau Claris va durar més de quatre dies. L'article cita l'últim llibre de l'historiador i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, Antoni Simon, 'Pau Claris, líder d'una classe revolucionària'. Segons l'historiador, la república va durar gairebé tot l'any 1641 i no pas una setmana, del 16 de gener al 23, com diuen les enciclopèdies.

'Quan el 23 de gener del 1641 les institucions catalanes demanen a Lluís XIII que sigui sobirà dels catalans, en substitució de Felip IV, el país no es converteix pas, automàticament, en una monarquia, perquè calia esperar la resposta del rei francès. I aquesta resposta no arriba fins el 30 de desembre, quan el rei francès presta jurament a les lleis i constitucions del Principat. Per tant, Catalunya serà republicana –sense jerarquia monàrquica, ni castellana ni francesa– mesos i mesos', diu l'article.

Simon considera que la república catalana va durar del 10 de setembre de 1640, quan Pau Claris va convocat la junta general de Braços, al 30 de desembre de 1641.