Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  31.12.2008  06:00

La proposta de Solbes no convenç

La majoria de partits en critiquen la poca concreció · Tres economistes analitzen la proposta a VilaWeb

Men?ame
 

Pedro Solbes presentà ahir una proposta de finançament que ha suscitat força crítiques, sobretot per manca de concreció. El conseller d'Economia, Antoni Castells, no va donar per bona la proposta. En la mateixa línia es manifestà el president José Montilla, per qui els avenços són insuficients. En canvi, els governs valencià i balear han vist la proposta amb més bons ulls. Sobre la qüestió, VilaWeb també ha demanat el parer de tres economistes.

Castells, que ja va rebutjar la primera proposta, del 17 de juliol, va dir que no hi havia prou avenços: 'No hi ha encara la peça essencial: la clàusula d'anivellament perquè no hi hagi inversions de renda' (vídeo). El conseller d'Economia també demana que Solbes faci públiques les xifres amb què treballa i li retreu que hagi trigat tant a fer la proposta. 'Allò que al juliol era una proposta de bases, ara va més enllà: es crea un fons, diu quins serveis s'han d'anivellar, hi ha un compromís d'actualització, etc. Ara, amb aquesta proposta no puc assegurar que en surti un model de finançament coherent amb l'estatut', va dir Castells. Anuncià que a partir de divendres treballarien amb perseverança per concretar encara més la proposta, perquè creu que no deixa clar què en serà dels recursos que no s'anivellen.

Tot amb tot, també en va recalcar els elements positius: 'El document reconeix que l'estat ha de posar diners sobre la taula. És una notícia, perquè fins ara deia que no. Però ara ha de concretar quants.'

Montilla: 'els avenços són insuficients'

El president de la Generalitat, José Montilla, va dir ahir al vespre, en el missatge institucional de cap d'any, que els avenços de la proposta de finançament eren 'substancials', però encara 'insuficients'. Segons Montilla, 'la negociació continua', perquè 'som més a prop que no fa dues setmanes, però encara lluny dels nostres objectius, que fixa l'estatut.'

Més crítiques

Pel secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, la proposta era 'inacceptable', perquè posa en perill la prestació dels serveis bàsics i és un fre al dinamisme i a la competitivitat econòmica de Catalunya. A sobre, és 'tramposa' i no respecta el principi d'ordinalitat, ni posa límit a la solidaritat. Per què? Perquè les comunitats rebran el mateix finançament sense tenir en compte l'esforç fiscal dels ciutadans. També va lamentar que s'arribés a final d'any sense cap 'avenç substancial' i sense cap proposta 'creïble i perfilada'.

Després de saber les primeres dades de la proposta, el president de CiU, Artur Mas, va lamentar que s'acabés el 2008 sense acord en finançament. Per ell no hi ha acord perquè 'no hi ha xifres'; a més, criticà la vulneració repetida dels terminis. Per tot plegat, ha demanat al president català una resposta immediata.

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va qualificar la proposta 'd'engany, buida i sense xifres' i va criticar que el president espanyol acabés el 2008 sense arribar cap acord. 'Després de tots aquests mesos hem arribat al final sense acord. Ens trobem igual que al juliol.'

Francesc Antich, satisfet

El president balear, en canvi, es declarà satisfet de la proposta, que recull, diu, les principals reivindicacions de les Illes fetes durant les negociacions, si bé sense indicació concreta de les aportacions que farà l'estat espanyol a les Illes. Segons Francesc Antich, el govern espanyol té una 'voluntat clara' de reforçar els recursos que es destinen a les Illes.

Unió Mallorquina (UM) va exigir 'concreció' al govern espanyol i va qualificar d'impresentable que el dia abans d'acabar l'any les línies generals fossin 'absolutament inconcretes.' Quant al PP balear, va demanar a Antich que comparegués urgentment per explicar per què la proposta el satisfeia.

La Generalitat valenciana també troba la proposta insuficient

Segons el secretari valencià d'Economia i Pressupostos, José Manuel Vela, les bases de la proposta recollien algunes de les peticions de la Generalitat, però eren una 'simfonia inacabada.' Per ell, la proposta de Solbes 'aporta una mica de llum', però no basta per a quantificar la xifra que rebrà el govern valencià.

Men?ame