La Plataforma en Defensa de l’Ebre es manifesta contra el canal Xerta-Sénia

  • Denuncia que la Generalitat fa l'obra per transvasar aigua cap al sud en un futur · Agricultura afirma que no seria tècnicament possible

VilaWeb
Redacció
23.11.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Plataforma en Defensa de l’Ebre s’ha manifestat avui contra la construcció del canal Xerta-Sénia, que consideren que el departament d’Agricultura realitza amb la intenció d’utilitzar-la per transvasar aigua cap al sud, en un futur. Segons que ha explicat a VilaWeb Joan Antoni Panisello, un dels portaveus de la plataforma, les dimensions de l’estructura no responen a un canal, sinó a una obra d’una envergadura molt superior.El canal va començar a construir-se fa dos anys i és previst que sigui a punt el 2010.

La PDE sospita que la Generalitat aprofitarà el canal per vendre’n l’aigua excedent cap al sud. El canal Xerta-Sénia, diuen, ‘és el transvasament a Castelló’.

La comunitat de regants del Xerta-Sénia defensa el canal i assegura que no permetrà que l’aigua vagi més al sud de Castelló, però Panisello creu que serà el govern qui acabarà decidint.

Unió de Pagesos dóna suport a la Plataforma i s’ha manifestat contra el projecte. La mobilització d’avui té un to pedagògic, segons Panisello, i l’objectiu és d’informar la ciutadania. La convocatòria és a les 10.30 al Parc Municipal de Tortosa, des d’on s’anirà, amb cotxes, fins a la zona de captació d’aigua del canal, a l’alçada de Xerta. Allà es farà un parlament i un ‘acte sorpresa’ per protestar contra el canal.

Agricultura: ‘La infrastructura no pot portar aigua per a un transvasament’

El director general de Regs de Catalunya, Marc Arqué, nega rotundament que el canal pugui subministrar aigua per a un transvasament: ‘L’envergadura és estrictament la necessària per a subministrar aigua per a les 16.000 hectàrees de regadiu de l’àmbit de la conca de l’Ebre. Els últims quatre quilòmetres de canonades, afirma Arqué, tenen un metre de diàmetre, unes dimensions impossibles per a portar-hi aigua per a un transvasament’.

Si la Generalitat decidís utilitzar el canal per a portar aigua cap al sud, com tem la Plataforma, ‘s’hauria de refer de tot’, assegura Arqué.

Enllaços
Webs a Nosaltres.cat: Ecologisme i medi.
Regs de Catalunya: S’adjudiquen les obres del regadiu Xerta-Sénia en la xarxa primària del sector 1.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any