Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  03.10.2008  06:00

Softcatalà fa deu anys

Entrevista de VilaWeb TV amb dos membres de l'associació

Men?ame
 

L'organització Softcatalà celebra avui el seu desè aniversari amb un acte públic a Barcelona, al Museu Nacional d'Història de Catalunya, a les set del vespre. En aquesta entrevista en vídeo, dos membres de l'associació (Marc Belzunces i Jordi Mas) fan balanç de la feina duta a terme tots aquests anys, analitzen l'estat actual d'internet i de les noves tecnologies al nostre país i expliquen com l'organització pensa encarar aquests anys vinents.

Des del 2 d'octubre de 1998, aquesta entitat, sorgida inicialment de l'avinença de Jordi Mas, Miquel Piulats i Jordi Coll, s'ha convertit en una referència per a explicar la bona salut del català en l'àmbit de la informàtica, d'internet i de les noves tecnologies, gràcies a tres pilars bàsics: la col·laboració voluntària de molts programadors, enginyers i lingüistes dels Països Catalans, la independència i l'aposta clara pel programari lliure, que facilita la traducció o localització d'aplicacions digitals. De Softcatalà, per exemple, n'han sortit les versions catalanes d'eines d'internet tan potents com els navegadors Netscape i Firefox, de moltes distribucions i interfícies de GNU/Linux, de l'ingent paquet ofimàtic OpenOffice.org i fins i tot de la primera versió catalana de Google. I, molt important, s'ha encarregat de traduir les nombroses actualitzacions de tots aquests programes i de molts més.

La voluntat de compartir el coneixement acumulat aquests deu anys ha empès l'entitat a publicar força articles divulgadors i a obrir les principals eines de treball a tothom qui vulgui endegar traduccions de programari, com el Recull de termes, amb més de 1.800 entrades català-anglès; la Guia d'estil, amb casos i dubtes habituals en un procés de traducció, i un diccionari ortogràfic en català.

Renovació de la web

L'eix vertebrador de la comunitat de Softcatalà, amb tot, ha estat la seva web, que conté un directori (el Rebost) on hi ha classificats més de cent cinquanta programes traduïts al català (que es poden descarregar), notícies, articles d'opinió i fòrums de suport en què els usuaris poden intervenir per resoldre dubtes. Aquesta web és, justament, una de les prioritats de Softcatalà, i ben aviat es reformarà per reforçar-ne l'aspecte col·laboratiu amb un ús més intensiu de la tecnologia wiki.

Reconeixement unànime

La important tasca de Softcatalà, avalada per la qualitat de les traduccions, ha tingut el reconeixement dels internautes catalanoparlants, amb milions de descàrregues dels seus programes, i també el reconeixement institucional, amb el premi Arrova (2001), el Premi Nacional d'Internet (2004), el premi Carme Serrallonga a la qualitat lingüística de la Universitat de Barcelona (2005) i el Premi Nacional de Cultura (2005).

Men?ame