Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Softcatalà: deu anys treballant pel català a les TIC

El Rebost (de les TIC en català)

Un poc d'història

Projectes


dilluns, 29 de setembre de 2008
El 2 d'octubre de 1998, ara fa just deu anys, va néixer Softcatalà, entitat sense afany de lucre dedicada al foment del català en les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC). Durant tot aquest temps Softcatalà ha estat imprescindible per a l'ús del català dins la informàtica i internet, mercès a la traducció i distribució d'un munt de programes.

En ocasió del desè aniversari, divendres, dia 3 d'octubre, es farà un acte de celebració al Museu d'Història de Catalunya (Barcelona), a base de parlaments, d'una visita guiada a l'exposició permanent del museu i d'un piscolabis. (Qui hi vulgui assistir, ha d'omplir un formulari, accessible des de la pàgina de Softcatalà mateix.)

Registrada el 1998 a Mallorca i amb vocació de Països Catalans, Softcatalà és una associació integrada per estudiants i professionals coneixedors del disseny, la filologia, la informàtica i la traducció.

La qualitat de la feina feta desinteressadament per aquest estol de voluntaris és avalada per guardons diversos: Premi Arrova (2001), Premi Nacional d'Internet (2004), Premi Carme Serrallonga a la qualitat lingüística (2005) i Premi Nacional de Cultura (2005) de la Generalitat de Catalunya, en la categoria de projecció social de la llengua catalana.

El Rebost (de les TIC en català)


+ El Rebost informa dels programes i ofereix la possibilitat de descarregar-los.
Naturalment, la feina de Softcatalà, enriquida amb les aportacions dels usuaris, és canalitzada i difosa a través d'una pàgina pròpia. Se'n destaca el Rebost, que aplega tot el programari disponible en llengua catalana. Renovat de fa poc, pel desè aniversari, el Rebost informa de les característiques dels programes, ofereix la possibilitat de descarregar-los i els agrupa per categories: educació/ciència, llengua, multimèdia, ofimàtica, internet... Aquesta última categoria inclou, és clar, navegadors, gestors de correu electrònic i programes de missatgeria instantània.

Un poc d'història


+ Logotip de Softcatalà.
La idea d'instituir Softcatalà es va covar l'estiu del 1997 i va veure la llum la tardor del 1998, amb l'obertura de la pàgina web i l'edició en català de la versió 4.04 del navegador Communicator, de Netscape. D'alguna manera, el Netscape és el pare del Firefox, el navegador de codi lliure de la companyia Mozilla, que enguany ha llançat la versió 3, igualment traduïda per Softcatalà. En l'endemig d'aquestes dues traduccions, Softcatalà n'ha fetes moltes més i ha publicat recursos d'elaboració pròpia, com el recull de termes informàtics anglès-català.

Projectes


+ Softcatalà ha fet la traducció del navegador Firefox.
Firefox a banda, Softcatalà ha traduït més aplicacions de Mozilla, com el client de correu Thunderbird. S'ha implicat en la traducció del paquet ofimàtic OpenOffice.org; en la del processador de texts AbiWord; de l'entorn d'escriptori Gnome; del sistema de distribució de Linux Fedora... (aplicacions, totes quatre, de codi lliure).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Actualment Softcatalà rep, de mitjana, un milió de visites el mes (quatre milions de pàgines vistes).
  • L'associació ha col·laborat activament amb el Termcat, el centre de terminologia del català, en l'adopció de mots lligats a les noves tecnologies.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Projectes actius de Softcatalà.
Uns quants navegadors, vists per Softcatalà.
Toni Hermoso, de Softcatalà, explica els avantatges del Firefox 3 (VilaWeb TV).
Jocs aplegats per Softcatalà.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua