Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  02.10.2008  20:00

Per molts anys, Softcatalà!

Men?ame
 

L'organització Softcatalà bufarà demà amb un acte públic a Barcelona deu espelmes. Des del 2 d'octubre de 1998, aquesta entitat sorgida inicialment de la coincidència de Jordi Mas, Miquel Piulats i Jordi Coll s'ha convertit en la iniciativa de referència per explicar la bona salut del català en l'àmbit informàtic, d'internet i de les noves tecnologies, gràcies a tres pilars bàsics: la col·laboració voluntària de molts programadors, enginyers i lingüistes dels Països Catalans, la independència i l'aposta clara pel programari lliure, que facilita la traducció o localització d'aplicacions digitals. De Softcatalà, per exemple, n'han sortit les versions en català d'eines d'internet tan potents com els navegadors Netscape i Firefox, de moltes distribucions i interfícies de GNU/Linux, de l'ingent paquet ofimàtic OpenOffice.org i fins i tot de la primera versió catalana de Google. I, molt important, s'ha encarregat de traduir les nombroses actualitzacions de tots aquests programes i molts més.

La voluntat de compartir el coneixement generat aquests deu anys ha empès l'entitat a publicar força articles divulgadors i a obrir les seves principals eines de treball a tothom qui vulgui posar en marxa traduccions de programari, com el Recull de termes, amb més de 1.800 termes català-anglès; la Guia d'estil, amb casos i dubtes habituals en un procés de traducció, i un diccionari ortogràfic en català.

Renovació de la web

L'eix vertebrador de la comunitat Softcatalà, amb tot, ha estat la seva web, que conté un directori (el Rebost) on es troben classificats i es poden descarregar més de cent cinquanta programes traduïts al català, notícies, articles d'opinió i fòrums de suport on els usuaris poden interactuar per a resoldre dubtes. Justament el portal és una de les prioritats de Softcatalà, i ben aviat es reformarà per reforçar-ne l'aspecte col·laboratiu a través d'un ús més intensiu de la tecnologia wiki.

Reconeixement unànime

La important tasca de Softcatalà, avalada per la qualitat de les traduccions, ha rebut el reconeixement dels internautes catalanoparlants, amb milions de descàrregues dels seus programes, i també el reconeixement institucional, amb el premi Arrova (2001), el Premi Nacional d'Internet (2004), el premi Carme Serrallonga a la qualitat lingüística de la Universitat de Barcelona (2005) i el Premi Nacional de Cultura (2005).