Puigcercós aconsegueix que s’aprovi la ponència i l’executiva monocolor, però els militants no volen que hi sigui Xavier Vendrell

  • La ponència definitiva, amb esmenes d'ERC Futur i Esquerra Independentista, s'ha aprovat per àmplia majoria · La militància ha votat favorablement disset dels divuit membres que Ridao els ha proposat que conformessin l'executiva · Xavier Vendrell, mà dreta de Puigcercós, n'ha quedat fora

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.06.2008 - 21:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou president d’ERC, Joan Puigcercós, ha aconseguit que la militància aprovés per àmplia majoria la ponència definitiva, formada per l’original (pdf) i algunes esmenes d’ERC Futur i Esquerra Independentista (2.277 vots favorables; 38 desfavorables, i 244 en blanc). Quant a l’executiva monocolor que volia conformar, disset dels divuit membres que havia proposat han obtingut el vist-i-plau dels militants. Xavier Vendrell, que havia estat proposar per ocupar la vice-secretaria de política institucional, no ha sumat prou vots favorables. Carmel Mòdol serà qui ocuparà el càrrec.1.288 militants s’han oposat que Vendrell formi part de la nova executiva; 1.131 hi han votat a favor; 231, en blanc, i hi ha hagut sis vot nuls. La nova executiva de Puigcercós tindrà com a vice-secretari general de coordinació interna i acció electoral Eduard López (1.508 vots favorables; 814 contraris; 335 en blanc i 2 nuls) i com a vice-secretària general de política sectorial Alba Castellví (1.487 favorables; 787 contraris i 373 en blanc).

La resta de secretaries les ocuparan Jaume Sitjà (organització), Pilar Albiol (finances i administració), Ignasi Llorente (imatge i comunicació), Marcel Coderch (partit en xarxa), Georgina Oliva (formació), Maria Àngels Cabasés (política econòmica), Josep Ginesta (política social), Gemma Boix (política cultural i educació), Laura Vilagrà (política territorial i medi), Marta Rovira (política internacional), Núria Cuenca (justícia i immigració), Marc Sanglas (política municipal), David Minoves (política institucional), Ester Alberich (dona) i Pere Aragonès (moviments socials).

Abans del congrés, era necessari que els militants proposats per a ocupar les vice-secretaries i les secretaries nacionals fossin aprovats per majoria absoluta, però avui mateix s’ha aprovat una esmena que establia que només es requereriria majoria simple. Tot amb tot, el cap de Reagrupament, Joan Carretero, va dir ahir a Catalunya Ràdio que no s’oposava que els divuit membres de l’executiva que s’escollien avui fossin tots afins a Puigcercós: ‘Sempre hem defensat que qui ha guanyat té el dret de fer una executiva monocolor’.

Pacte durant algunes hores

Afins a Puigcercós i Ernest Benach deien avui a migdia que l’acord era probable. És per això que s’ha decidit de canviar l’ordre del dia del congrés a la tarda, i hi ha hagut una estona en què el pacte es donava per tancat. Però a última hora Puigcercós se n’ha desdit.

Gent d’Esquerra ha dit que s’ha compromès amb ERC Futur, Reagrupament i Esquerra Independentista a obrir una nova ronda de contactes durant els propers mesos per mirar d’incorporar-los a l’executiva.

Consulta popular

ERC instarà el parlament de Catalunya a rebutjar la sentència del Tribunal Constitucional espanyol si emet una sentència contrària a l’estatut. També mirarà de convocar una consulta popular per demanar als catalans si autoritzen el govern català a negociar amb l’espanyol el reconeixement del dret de decidir dels catalans sobre l’estatus polític que desitgi el Principat via referèndum.

Aquesta era una esmena presentada per Esquerra Independentista que s’ha incorporat sense necessitat de votació a la ponència política. Els militants també han donat el vist-i-plau a dues esmenes més d’EI: una que diu que s’han de separar els càrrecs de partit dels de govern, i una altra que insisteix en el caràcter assembleari del partit.

Un sol partit

Ridao ha dit a migdia que seria el secretari general de tothom i que treballaria per capitalitzar el milió de catalans que diuen que són independentistes. Carod també havia fet al matí una crida a la unitat: ‘Joan, Joan, Joan, Rut, Ernest, Rafel, Txango, Uriel: el partit és de tots, us necessita a tots’, i ha afegit que ERC ha de ser al govern sigui quina sigui la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’estatut. ‘El partit adquireix prestigi fent govern’, ha dit, i s’ha fixat com a objectiu que s’hauria d’assolir durant el proper cicle electoral una trentena de diputats al parlament català (ara en té 21) i més de 30.000 militants (ara en té més de 10.000).

Un 76,26% dels militants n’han aprovat l’informe de gestió, un 5,93% hi ha votat en contra i un 17,79%, en blanc. I ha reblat: ‘Vull ser a primera fila.’ També ha reclamat que el partit assumís com a propi el projecte de referèndum del 2014, dient que era inconcebible que la idea es combatés des de dins mateix d’ERC.

Enllaços
25è congrés nacional d’ERC: seguiment de les principals votacions (Reagrupament) | Twitters d’Ernest Benach, Bernat Costas, Cristina Alsina, Eduard Suarez i ramontm | Bloc de Lídia Pelejà.
VilaWeb TV: Compareixença de Rut Carandell, Rafel Niubò i Uriel Bertran (13/06/2008).
ERC: Ponència oficial originària i amb les esmenes incorporades fins el 30 de maig | Esmenes vigents el 30 de maig (pdf).
Document conjunt de Reagrupament.cat, ERC Futur i Esquerra Independentista (rtf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any