Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  30.10.2007  06:00

La justícia del Txad acusa els tres catalans detinguts de ser còmplices del segrest de menors

L'ONU diu que els nens que volien transportar a França no són orfes

Men?ame
 

Un jutge del Txad ha imputat els divuit detinguts pel presumpte cas de segrest de menors. Segons que informa la BBC, als nou francesos (sis membres de l'ONG Arche de Zoé i tres periodistes) se'ls acusa de segrest i frau; als altres, dos ciutadans del Txad i set tripulants de l'avió que havia de conduir cent tres nens a França se'ls acusa de ser-ne còmplices. Entre aquests hi ha tres catalans, perquè la companyia aèria en qüestió Girjet és de Barcelona.

Cap orfe

La delegada al Txad de l'ACNUR, Annet Rehrl, ha fet saber que, dels cent tres infants que l'ONG francesa volia portar a França, no n'hi havia cap d'orfe.

Segons aquest últim, l'operació de l'ONG era humanitària i les autoritats africanes n'eren al corrent. Ara, la companyia Girjet nega que hagi tingut cap mena de relació amb cap activitat delictiva.

Quant a l'ONG, contradiu que volgués vendre els menors perquè fossin adoptats, i a la seva pàgina web assegura que tots són orfes de la regió sudanesa de Darfur.També explica que, una vegada a Europa, volia demanar asil polític per als menors, considerats refugiats. Però, per l'ACNUR, això és impensable, perquè abans de declarar ningú refugiat cal esbrinar-ne la procedència, cosa que correspon a l'estat, no pas a una organització.

Els cent tres infants romanen ara en un orfenat d'Abeché sota la supervisió de l'ACNUR, mentre hom prova d'esbrinar com es diuen i d'on vénen.

Crítiques de Sarkozy

Pel president francès, Nicolas Sarkozy, l'operació de l'ONG és il·legal i inacceptable. I les autoritats franceses han constituït un gabinet de crisi, dirigit per la secretària d'estat de Drets Humans, Rama Yade.