Notícies

Dissabte  11.08.2007  06:00

Representació de L'Hiparxiologi per celebrar el naixement de Francesc Pujols

El muntatge va a càrrec de Moixic, avui a Martorell

Men?ame
 

Avui fa 125 anys que va néixer l'escriptor i filòsof Francesc Pujols. En motiu de l'aniversari, la Fundació que porta el seu nom presenta el muntatge 'L'Hiparxiologi o ritual de la religió catalana', creat per Moixic. És la tercera vegada que es representa, després d'estrenar-se a Solsona el febrer del 2006 i representar-se a la Naumón de la Fura dels Baus el passat 23 de juny. El muntatge és a les set del vespre a l'Auditori Joan Cererols de Martorell.

Francesc Pujol i Morgades va col·laborar en un gran nombre de publicacions com a crític d'art, entre les quals El Poble Català, La Publicitat i Papitu. L'any 1918 va publicar 'Concepte general de la Ciència catalana', que volia provar l'existència d'un corrent filosòfic genuïnament català. Això el portà a fundar un sistema propi que anomenà hiparxiologia. El 1931, Josep Pla va publicar les teories filosòfiques de Pujols a 'Manual d'hiparxiologia. El sistema de Francesc Pujols'.

Francesc Pujols va retornar al Principat el 1942, després de tres anys d'exili, i va morir el 1962 arran d'una tuberculosi. Des del febrer i fins al desembre, la Fundació Francesc Pujols commemora el cent vint-i-cinquè aniversari del naixement del filòsof amb diversos actes que inclouen xerrades, espectacles, conferències i presentació de publicacions.