Els organitzadors dels premis Ovidi destaquen el moment “important” que travessa la música en valencià

  • VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)

VilaWeb
Redacció
15.06.2007 - 18:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu del Col·lectiu Ovidi Montllor (COM), Rafa Xambó, ha considerat hui que la música en valencià passa un moment “important” com indica, ha assegurat, el mig centenar de treballs que s’han produït enguany i que han format part de les candidatures als premis Ovidi Montllor en la seua segona edició. A més, ha apuntat com a indicatius de l'”efervescència” de la música en valencià el “reconeixement” que alguns músics i cantants de la Comunitat estan aconseguint en altres llocs i la varietat d’estils.El músic ha realitzat aquestes declaracions en una roda de premsa que ha oferit per a presentar els II Premis Ovidi Montllor amb el secretari del COM, Pau Alabajos, el gerent de l’Escola Valenciana, Àngel Martí, i l’editor del diari “l’Avanç”, Xavi Martínez. Aquesta compareixença s’ha realitzat de manera simultània a una altra que s’ha fet als locals del COM d’Alcoi.

Xambó ha assegurat que en un any hi ha hagut més de mig centenar de treballs, el que segons la seua opinió, “indica el nivell de producció i de creativitat” i alhora implica que la música en valencià “viu un moment important”.

A més, ha assenyalat que altres indicatius d’aquesta situació són “el reconeixement que alguns músics i cantants estan aconseguint en altres llocs” o “la varietat d’estils que està sorgint en la música en valencià” i que mostra la seua “projecció” i “efervescència”.

El portaveu del COM ha lamentat que “per misèries del conflicte lingüístic” resulte “xocant que quan estàs fora et tracten com a músic i a casa com un rar”. Així, ha apuntat que “en determinats mitjans com la radiotelevisió pública valenciana, ens ignoren i ens veten”. Mentre que, per part seua, Alabajos ha ressaltat “la inclusió en festivals” de la música en valencià, que segons la seua opinió són un “símptoma de normalitat”.

Sobre aquesta qüestió, l’editor del diari “l’Avanç”, Xavi Martínez, ha afirmat que “després del tancament al Palau de la Música fa dos anys” per a reclamar una major presència en els mitjans de comunicació públics valencians, “la normalitat està arribant”, ha postil·lat. En aquest sentit, ha afegit que en el segon disc editat per “l’Avanç” dedicat a la música valenciana “ha patit el problema d’haver d’escollir el doble de treballs”.

De la mateixa manera, ha assegurat que davant del “que alguns anomenen crisi de la indústria”, la música en valencià “continua creant i produint”. Així, ha exposat que “l’única crisi en la música en valencià és el veto” en els grans espais públics i el que ha qualificat “mitjans normals per a la difusió d’aquesta música”.

Per la seua banda, el gerent d’Escola Valenciana ha considerat que els premis són “una mostra que després de les eleccions -municipals i autonòmiques- hi ha vida”, i que “els tripartits funcionen en la cultura i en la música”.

A més, ha exposat que des de l’organització han percebut un “augment qualitatiu i quantitatiu de la música en valencià sense el suport que toca de moltes institucions”. Per aquesta raó ha considerat “important” la celebració d’una segona edició dels Ovidi ja que, segons ha afegit, “n’asseguren la continuïtat”.

En aquesta línia, Xambó ha assenyalat que tot i que els premis Ovidi “estiguen sota mínims” pel que fa a “ajudes i finançament”, ha assegurat que l’organització “farà les virgueries que calguen per a poder atendre les despeses imprescindibles de l’assumpte”, ja que, segons la seua opinió, la concessió d’aquests guardons “crea escola”.

D’altra banda, ha ressaltat que el lliurament dels Ovidi tindrà lloc el pròxim 20 de juny al teatre El Micalet que, segons ha assegurat l’artista, serà “un acte semblant al de l’any passat” tot i que ha assegurat que, a causa que “enguany no hi ha hagut baixes,” no hi haurà homenatges com els de l’any passat a companys desapareguts”, qüestió que permetrà un muntatge, presentat per Alfons Cervera i Núria Cadenes, i amenitzat per Xavi Castillo, “més alegre i sense posar-nos mustis”.

PREMIS I FINALISTES

D’aquesta manera, el premi Ovidi al millor disc recau, en l’edició del 2007, en “Quart Creixent” d’Òscar Briz. Aquest va ser l’únic guardó que es va avançar ja que en les altres categories es va presentar els nominats.

Així, els finalistes en la categoria de Cançó són: Màrius Asensi amb 21 grams per “Els teus arguments”; Feliu Ventura per “Alfabets de futur”; i Rafa Xambó amb “Cançons de la memòria trista”. En la modalitat de Folk i noves músiques, les nominacions recauen en Al Tall per “Envit a vares”; Pep Gimeno el Botifarra amb el seu disc “Si em pose a cantar cançons”; Fàbregas, Martinotti, Sette i Torregrossa per “Pau i Treva”.

Quant al millor disc d’estil pop-rock els finalistes són Jalea Real per “Vinga va!”; Obrint Pas amb “Benvinguts al paradís”; i Sant Gatxo per “Si tanque els ulls”. En la modalitat de Millors Arranjaments les nominacions són per a Eva Dénia i Manuel Hamerlink amb el seu “Tribut a Jobim”; Xavier Mo amb el títol del seu mateix nom; i Al Tall per “Envit a vares”

Per a la categoria de millor cançó el premi es decantarà pel “Batre xabiero” del Botifarra; “Caminant” de Xambó; o “Alacant (per interior)” de Ventura. Per la millor lletra lluitaran “Si vens (lloc 4)” de Ventura; “Plou” de Xambó; i “Els teus arguments” de Màrius Asensi i 21 grams.

En la categoria millor maqueta, que permet la participació en la gira d’Escola Valenciana “Enganxa’t a la música”, els grups Rapsodes, Tapineria i 121db, són els nominats. Com a grup revelació atorgat per l’SGAE, a Rapsodes i 121 db, se’ls suma Si+No. Mentrestant, els reconeixements a tota una trajectòria i a l’esforç per la normalitat lingüístiques recauen en esta ocasió en Lluís Miquel i en el festival el Turbolet.

D’altra banda, la capçalera “l’Avanç”, al costat d’Escola Valenciana, atorgarà el premi “Forment”, per la normalitat de la llengua, a Soul Atac que, segons l’editor del mitjà, es tracta d'”un grup que ha trencat esquemes quant a la creació musical, en incorporar la musica negra en valencià”.

Quant al premi “Muixeranga”, com “les votacions estan obertes” a la web del diari, només ha avançat que la classificació està encapçala per Svàters, seguits de Pep Gimeno el Botifarra i Soul Atac.

Els guanyadors dels Ovidi rebran en la gala del dia 20 un quadre de Toni Miró sobre el cantautor alcoià. Els finalistes i guanyadors dels premis, han estat decisions preses pel jurat compost per Eduard Guillot, Juanma Játiva, Ricard Belda, Empar de Lanuza i, com a secretari, Josep Vicent Frechina.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any