El 27 de maig hi haurà mig centenar de Candidatures d’Unitat Popular

  • Tripliquen llistes i confien augmentar el nombre de regidors independentistes

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.05.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Candidatures d’Unitat Popular (CUP) les formen independentistes que defensen la democràcia participativa, el dret a l’autodeterminació i l’equlibri territorial, entre d’altres eixos programàtics. A les properes eleccions municipals presenten una cinquantena de llistes arreu del país, gairebé tres vegades més que el 2003. Anna Gabriel, membre del Secretariat Nacional de la CUP i cap de llista a Sallent, ha explicat a VilaWeb quins són els objectius que es proposen.A l’esquerra d’Esquerra

Anna Gabriel, que ha estat regidora a Sallent aquesta legislatura, explica que les CUP són l’opció de l’esquerra independentista per ocupar l’espai que hi ha ‘a l’esquerra d’Esquerra’. Després de la travessa del desert dels anys noranta, en què l’esquerra independentista es va fragmentar i semblava que més enllà d’ERC no hi havia res, Gabriel valora l’existència d’aquestes 51 llistes molt positivament, sobretot des d’un punt de vista qualitatiu. Sobre la relació amb Esquerra, afirma que és cordial, amb més distanciament a mesura que les CUP creiexen i es converteixen en competidores, i detecta certa enveja sana entre els militants d’ERC pel fet que les CUP no tenen cap hipoteca ni es mouen sobre catifes vermelles.

La presència territorial de les CUP encara és molt desigual i Anna Gabriel ho atribueix a que la travessa del desert al País Valencià i a les Illes encara dura. De tota manera, també subratlla que les CUP no forçaran mai la creació de llistes ‘fantasma’ i que només es presenten allà on no hi ha les condicions per a fer-ho. Malgrat que una llista a Barcelona és un objectiu desitjable, de moment és inviable i es planteja només a mig termini. Pel que fa a la convocatòria de diumenge que ve, Gabriel no fixa cap objectiu numèric i malgrat que es mostra reàcia a parlar de candidatures concretes, perquè cadascuna té la seva dinàmica particular, sí que esmenta que a ciutats com Berga, Granollers, Mataró i Manresa, pot haver-hi ‘sorpreses agradables’. A Vic, clou la llista el cantant Francesc Ribera, ‘Titot’, i a Mataró ho fa Pep Riera, antic president de la Unió de Pagesos.

Anna Gabriel critica la política oficial i els seus protagonistes, que fan unes campanyes electorals que són un ‘muntatge mediàtic i una farsa’. En canvi, defensa una manera de fer política participativa i quotidiana. I afegeix: ‘Des de les CUP fem pedagogia política constantment, que convé molt. Seguim l’activitat municipal institucional, però també organitzem activitats, quan cal sortim al carrer i som presents a les plataformes de defensa de la llengua i el territori. Creiem que la polítca del dia a dia s’ha de fer des de dins i des de fora dels ajuntaments’.

Suport d’altres grups

L’organització independentista Maulets ha fet una crida pública de suport a les CUP, i també ho han fet Endavant (OSAN) i el Moviment de Defensa de la Terra.

De les 51 llistes municipals que impulsa la CUP, 33 són en solitari, 2 en coalició amb els Verds i 16 en plataformes col·lectives. Les poblacions on la formació es presenta en solitari són Arenys de Munt, Barxeta, Biosca, Capellades, Cardedeu, Celrà, Dosrius, Fórnols, Girona, Lleida, Manresa, Martorell, Molins de Rei, Montesquiu, Navarcles, Pineda de Mar, Ripoll, Sallent, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan de les Abadesses, Terrassa, Torà, Valls, la Vansa, Viadamat, Vic, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar. En coalició es presenta a Badalona i a Granollers. Formant part de plataformes, ho fa a Arbúcies, Barberà del Vallès, Begur, Calldetenes, Centelles, Cerdanyola, Masquefa, Palamós, Platja d’Aro, Sabadell, Sant Pere de Ribes, Santa Coloma de Gramenet i Tarragona.

Fa quatre anys, el 2003, la CUP va presentar-ne 15, de les quals 6 van obtenir representació, amb un total de 10 regidors: Vilafranca (1), Valls (1), Arbúcies (3), Sallent (2), Torà (2) i Viladamat (1). També va participar en llistes a Sabadell, Salt, Sant Pere de Ribes, Masquefa, Palamós i Cerdanyola. Les diferents candidatures de les CUP en solitari van rebre uns 8.000 vots, mentre que les conjuntes en van rebre 10.000 més.

(VilaWeb publica cada dia una notícia sobre un partit sense representació parlamentària, que, per aquesta condició, té més difícil la difusió del seu ideari.)

Enllaços
Web de les CUP.
CUP: candidatures i caps de llista.
CUP: dossier de premsa eleccions municipals.
CUP: Programa marc per a les eleccions municipals de maig de 2007.
Arxiu de VilaWeb: La CUP presenta els seus candidats a les municipals (2-5-2007).
Seguiment de la campanya: Llibertat.cat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any