ERC, disposada a fer Mas president si accepta fer un referèndum d’autodeterminació

  • Miquel Iceta diu que el PSC no és partidari de fer un referèndum · Duran qualifica la proposta de broma · Segons Madí, CiU l'avaluarà demà

VilaWeb
Redacció
25.03.2007 - 15:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Segons Xavier Vendrell, Esquerra podria pactar amb CiU i fer president Artur Mas, si el Tribunal Constitucional retalla l’estatut i el dirigent de CiU es compromet a convocar un referèndum d’autodeterminació. Miquel Iceta ha escrit al seu bloc que el PSC no trencaria l’acord de govern firmat fa quatre mesos, però que no convocarien cap referèndum ni abocarien Catalunya a un carreró sense sortida o un perillós aventurisme.David Madí, en canvi, ha qualificat la proposta de sorprenent i ha dit que calia conèixer-la millor per saber si era prou seriosa. Ha afegit que la valorarien demà, al Consell Executiu del partit.

Duran diu que ERC no té credibilitat

Per la seva banda, Josep Antoni Duran i Lleida ha dit que la proposta era una broma que responia a la mala consciència d’ERC per haver donat suport a Zapatero i a Montilla. A més, s’ha preguntat perquè s’exigia a CiU que convoqués un referèndum i en canvi per votar a Zapatero o a Montilla no se li exigia ni la meitat de la meitat. També ha afegit que ERC no tenia credibilitat perquè havia votat a favor de les lleis de dependències i del sòl, que envaïen competències de l’estatut.

ERC vol un referèndum si el Tribunal Constitucional retalla de nou l’estatut

Segons ha dit Vendrell avui al migdia a Reus, en una calçotada amb les JERC, l’actitud del govern espanyol i del Tribunal Constitucional pel que fa a l’estatut de Catalunya demostra que es burlen del poble català i cal una resposta que no pot ser dir que cal anar més enllà, sinó una proposta concreta. Per això, diu Vendrell, Esquerra s’inclina per la convocatòria d’un referèndum sobre l’autodeterminació, perquè Catalunya digui cap a on vol anar. Per tot plegat ERC podria fer aquest canvi de soci de govern, a no ser que el PSC també estigués disposat a convocar el referèndum.

Segons ha explicat Vendrell si el Tribunal Constitucional tornava a retallar l’astut caldria ser capaços de deixar parlar la ciutadania i demostrar el rebuig cap a una situació insostenible perquè Espanya nega una i altra vegada la capacitat del poble de Catalunya de dotar-se dels instruments necessaris per resoldre els seus problemes. El referèndum es faria en contra de les lleis espanyoles, però acollint-se a la legislació internacional. D’una altra banda, Vendrell, vice-secretari general de coordinació interna d’ERC, ha dit que, una vegada fet el referèndum, si les institucions i lleis de l’estat imposaven u altre camí, caldria replantejar la constitució espanyola perquè el que no podia esperar Espanya és tenir Catalunya de genolls.

Enllaços
Esquerra.org: Vendrell proposa convocar un referèndum d’autodeterminació si el TC retalla l’Estatut.
Europa Press: Vendrell diu que ERC està disposada a fer Mas president si convoca un referèndum d’autodeterminació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any