L’esmena a la totalitat al pressupost torna a posar la CUP davant el mirall

  • Aquest vespre es reuneix el consell polític i el grup d'acció parlamentària per decidir si manté o retira l'esmena a la totalitat

VilaWeb
Redacció
06.06.2016 - 22:00
Actualització: 07.06.2016 - 23:32

Una vegada més serà una reunió del consell polític de la CUP que decidirà com es resol l’enèsim atzucac del procés cap a la independència. Si fa uns quants mesos fou la investidura d’un president proposat per Junts pel Sí, ara és el pressupost que proposa el govern de la Generalitat. Aquest vespre, a partir de les vuit, el consell polític de la CUP –que és el màxim òrgan de direcció entre assemblees– decidirà si manté l’esmena a la totalitat dels comptes elaborats per Oriol Junqueras o bé si la retira. La reunió s’ha convocat a petició de tres assembles territorials –tal com permeten els estatuts del partit–, que consideren que les contrapropostes fetes per Junts pel Sí aquests darrers dies canvien la situació avaluada en la reunió en què es va decidir de presentar l’esmena a la totalitat.

VilaWeb ha parlat amb uns quants dirigents i militants de la formació per saber l’estat del debat intern sobre el pressupost. Totes les fonts consultades han demanat de restar en l’anonimat: no volen que les diferències es traslladin als mitjans i això pugui suscitar noves polèmiques. Els equilibris de l’organització tornen a ser complicats i ningú no vol ser acusat d’haver-los trencat. Amb tot, expliquen que es va aconseguint un debat no tan tens i més endreçat que no pas el que es va fer entre el 27-S i la investidura de Carles Puigdemont.

Retirar i mantenir l’esmena
Els partidaris de cada opció tornen a ser els mateixos –amb poques variacions– que en el torcebraç a Artur Mas després del 27-S. Aleshores es va imposar el sector encapçalat per Endavant, amb Anna Gabriel com a cara més visible, i Mas es va acabar retirant. Per l’altra banda, un sector impulsat per Poble Lliure, amb més tirada a mantenir l’estabilitat i el pacte amb Junts pel Sí que faci possible d’acabar de recórrer el camí de la independència seguint el full de ruta previst.

Si la CUP manté l’esmena a la totalitat del pressupost, el govern no tindrà la majoria necessària per a sotmetre els comptes a debat al parlament i portar-los a aprovació el mes de juliol. Si la resta de grups de l’oposició vota a favor de l’esmena a la totalitat, el pressupost serà tombat i el govern haurà d’elaborar-ne un de nou o bé prorrogar l’actual. Junts pel Sí demana de poder debatre el pressupost en el tràmit parlamentari i es declara disposat a incorporar algunes de les demandes de la CUP. Els contraris a retirar l’esmena consideren que aquestes ‘concessions’ ja formaven part del programa electoral de Junts pel Sí i exigeixen la retirada de la proposta de comptes per a negociar l’elaboració d’uns de nous.

En canvi, els membres de la CUP més proclius a retirar l’esmena i començar a negociar canvis al pressupost consideren que la formació ha de fer política i ‘abandonar la preocupació per l’estètica’. Segons les fonts consultades per VilaWeb, hi ha algun sector de la CUP més pendent de les acusacions que puguin arribar de Catalunya Sí que es Pot que no d’executar el full de ruta cap a la independència amb la majoria que hi ha al parlament. A més, el sector favorable a retirar l’esmena es demana si els contraris s’han instal·lat en el ‘lluitisme’ (la comoditat en la protesta sistemàtica) com una reacció equivocada al ‘processisme’ (allargar el procés sense voluntat de concretar mai la ruptura).

La votació ‘anirà justa’
Segons algunes fonts de la CUP, la reunió de demà anirà molt justa: ‘Un vot amunt, un vot avall. Novament, estem molt empatats. Les posicions són més matisades que en el “Mas sí, Mas no”. La gent té més predisposició a cedir, a banda i banda. No hi ha tant de dramatisme. Els contraris al pressupost creuen que no ens fa avançar políticament. És el pressupost que podia haver presentat en solitari CDC. És un pressupost d’anar fent i gens rupturista. En canvi, la gent partidària del pressupost ve a dir que no aprovar-lo ara no s’entendria de cap manera. I que fa més mal no aprovar-lo que no pas aprovar-lo.’ La pregunta és si ara hi ha les condicions per a transmetre el relat que interessa a la CUP o si val la pena de millorar els comptes del 2016 tant com es pugui i girar full aviat.

Algunes veus del partit diuen: ‘Cal ser lleials amb l’acord que vam signar amb Junts pel Sí.’ I afegeixen que amb la negociació s’ha d’aconseguir que els comptes siguin independentistes i socialment avançats. Així i tot, creuen que encara s’hi hauran de fer ‘esmenes molt potents’. I en posen exemples: augments d’ingressos progressius, impost de successions, etc. En canvi, el sector contrari a l’acord diu que el pressupost presentat ‘respon a lògica autonomista i que no és rupturista’.

De fet, en un d’aquests gests que demana un sector de la CUP, el secretari d’Economia del govern, Pere Aragonès, va obrir ahir la porta a ‘avaluar, discutir i cercar alternatives’ sobre l’impost de successions si la CUP retirava l’esmena a la totalitat. ‘Sempre es podria estudiar de millorar-lo’, va dir Aragonès. En la mateixa línia, va explicar que només es podran debatre possibles canvis en l’IRPF si els comptes superen el tràmit parlamentari.

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any