La façana de la Generalitat explica la història de Catalunya en la celebració institucional de la Diada

  • El centenari de la xarxa de biblioteques, punt principal de l'acte

VilaWeb
ACN
09.09.2015 - 23:46
Actualització: 10.09.2015 - 07:59

L’acte institucional de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya s’ha fet enguany a la plaça de Sant Jaume, dos dies abans del dia habitual. La celebració s’ha fet aquest vespre i s’ha articulat al voltant de la llengua i la cultura catalanes, enguany especialment centrada en el centenari de la xarxa de biblioteques de Catalunya i en els 750 anys del naixement del cronista Ramon Muntaner. En l’acte, dissenyat per Josep Maria Mestres i presentat per l’actor Pep Cruz, hi han intervingut Cesc Gelabert, Alba Carmona, Sílvia Bel, Mercè Pons i Rosa Renom, amb música de la Banda Municipal de Barcelona i l’Orfeó Català.

El president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, han encapçalat la representació institucional. També hi han assistit la batllessa de Barcelona, Ada Colau, representants de les forces polítiques catalanes (llevat de PP, Ciutadans i la CUP), i uns tres-cents convidats, tots asseguts a la plaça.

El director teatral Josep Maria Mestres ha dissenyat un espectacle que ha resseguit l’evolució del país a partir del paper que hi han tingut les biblioteques, ara que s’escau el centenari de la creació de la xarxa de biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya. Els actors han llegit relats personals de bibliotecaris i bibliotecàries de diversos moments històrics.

També s’hi ha recordat més efemèrides, com els 700 anys de la mort de Ramon Llull, els 150 anys del naixement d’Enric Morera, els 100 del naixement de Neus Català, els 75 de l’afusellament del president Lluís Companys i els 20 de la mort d’Ovidi Montllor.

A més de les biblioteques, l’acte també s’ha fixat en el 750 aniversari del naixement del cronista Ramon Muntaner. Aquesta efemèride ha centrat el darrer tram de l’espectacle. A partir d’un relat elaborat per l’escriptor Albert Sánchez Piñol, l’artista audiovisual Franc Aleu s’ha inspirat en les quatre grans Cròniques medievals catalanes, de les quals Ramon Muntaner va escriure la més llarga, per elaborar unes imatges que repassen la història de Catalunya des de la fundació, l’any 988.

L’audiovisual s’ha projectat a la façana renaixentista del Palau de la Generalitat, símbol de la voluntat d’autogovern del país. La projecció ha anat acompanyada de música original composta per Salvador Brotons i interpretada per la Banda Municipal de Barcelona.

Per tancar l’acte, la Banda Municipal de Barcelona i l’Orfeó Català han interpretat l’himne nacional de Catalunya, ‘Els segadors’, i tot seguit ha arrencat amb crits d’independència.

Han participat en l’acte, amb interpretacions musicals i lectures de texts, l’Orfeó Català dirigit per Josep Vila; la Banda Municipal de Barcelona, dirigida per Salvador Brotons; la Colla Sardanista Mare Nostrum; els ballarins Xavier Bagà, Bebeto Cidra, Marina Cidra, Cesc Gelabert –que ha donat el tret de sortida de la cerimònia– i Glòria Gella.

També els actors Sílvia Bel, Pep Cruz, Vicky Peña , Mercè Pons i Rosa Renom; les cantants Alba Carmona i Ilona Schneider, i el guitarrista Toti Soler (amb Peña, han rememorat ‘Homenatge a Teresa’, d’Ovidi Montllor).

La imatge de la Diada
La imatge del cartell de la Diada d’enguany és una pintura rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, a la comarca de les Garrigues. Datada l’any 5.000 aC, mostra una escena de dansa. Les pintures del Cogul són una de les primers representacions artístiques de la col·lectivitat a Catalunya i, en aquest cas, dels homes i les dones del neolític que vivien a la plana de Lleida.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any