França.- La Fiscalia de París obre una investigació al Moviment Democràtic, aliat de Macron

  • La Fiscalia de París ha obert aquest divendres una investigació preliminar per determinar si el Moviment Democràtic ha pagat treballadors fent-los passar per assistents de diputats del Parlament Europeu.

VilaWeb
Redacció
09.06.2017 - 17:02
Actualització: 10.06.2017 - 01:58

PARÍS, 9 (EUROPA PRESS)

La Fiscalia de París ha obert aquest divendres una investigació preliminar per determinar si el Moviment Democràtic ha pagat treballadors fent-los passar per assistents de diputats del Parlament Europeu.

L’obertura de la investigació es coneix a dos dies de la primera volta de les eleccions legislatives. El MoDem està liderat per François Bayrou, actual ministre de Justícia i aliat del nou president, Emmanuel Macron, que cerca fer-se amb una majoria amb la qual tirar endavant el seu programa electoral.

Segons ha informat la Fiscalia, la investigació s’ha obert per abús de confiança i “sospita d’aquest delicte” i d’aquesta s’encarregarà l’oficina anticorrupció de la Policia judicial.

La Fiscalia ha explicat que es produeix després que aquest dimecres un antic treballador del MoDem informés que va estar treballant per al partit encara que se suposava que era assistent parlamentari de l’antic eurodiputat Jean-Luc Bennahmias, qui va deixar el partit el 2013.

Abans que es conegués aquesta investigació, el primer ministre, Edouard Philippe, ha reiterat que qualsevol ministre que sigui posat sota una investigació formal haurà de deixar el gabinet. “Aquesta és la meva regla sobre això: un ministre que sigui posat sota investigació formal dimiteix, això és tot”, ha declarat Europe 1, preguntat per la sort d’alguns ministres en dubte.

La Fiscalia de París ja havia anunciat al març l’obertura d’una investigació preliminar a 19 eurodiputats francesos, inclosa Marielle de Sarnez, també membre del MoDem i actual secretària d’Estat d’Assumptes Europeus, després d’una denúncia formulada per una eurodiputada del Front Nacional.

També s’ha vist en el punt de mira el ministre de Cohesió Territorial, Richard Ferrand, qui va dirigir la campanya electoral de Macron i és el secretari general de la República en marxa (LREM), el seu partit. A Ferrand se l’acusa de nepotisme durant la seva etapa com a gerent d’una mútua a la regió de Bretanya, si bé ell defensa la seva innocència.

Així les coses, aquests casos no semblen estar passant factura a Macron i el seu partit de cara a la primera volta de les parlamentàries. Segons l’últim sondeig publicat aquest divendres per Ipsos Sopra Steria, LREM obtindria el 31 per cent dels vots, enfront del 29,5 per cent del sondeig anterior. Això es traduiria en entre 397 i 427 escons, del total de 577 amb què compta l’Assemblea, en la segona volta.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any