Torna la Fira de l’Avet d’Espinelves, una de les més emblemàtiques de Nadal

  • Del 4 al 12 de desembre, aquesta vila d'Osona es transforma per acollir milers de visitants

VilaWeb
Redacció / ACN
03.12.2021 - 21:50
Actualització: 03.12.2021 - 22:51

Del 4 al 12 de desembre, a Espinelves es fa una de les fires nadalenques més emblemàtiques de Catalunya, la Fira de l’Avet. Aquesta petita vila romànica de la comarca d’Osona es transforma per acollir milers de visitants que hi van a cercar un arbre de Nadal.

Després d’haver-se suspès l’any passat a causa de la covid, enguany arriba al quarantè aniversari, amb tantes parades com els anys anteriors. En canvi, s’hi han reduït les exposicions, que es feien dins alguns edificis. Amb l’objectiu d’evitar aglomeracions, només mantindran l’exposició de l’església.

Es preveu que, entre les deu parades especialitzades en avets, venguin entre 6.000 i 7.000 durant la setmana que dura la fira, una xifra semblant a les d’abans de la pandèmia. “Creiem que serà un any molt bo perquè la gent té moltes ganes de sortir”, ha dit el batlle del municipi, Joan Manuel Claveria.

A part les parades dedicades als avets, n’hi haurà prop d’un centenar que oferiran sobretot productes alimentaris de proximitat. Si bé la fira és a l’aire lliure, recomanen als visitants de portar màscara. “Els nostres carrers són estrets i la gent passa per on vol o pot”, remarca Claveria.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Creixen les vendes d’avets

Els cultivadors d’avets de Nadal del Montseny-Guilleries han augmentat d’un 20% les vendes aquesta temporada. Un dels motius és que, arran de la pandèmia, la gent ha començat a decorar més casa seva. “La gent es queda més a casa, i això es nota”, diu Albert Gallifa, president de l’associació Cultivadors d’Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC).

També hi ha contribuït el fet que com més va més creix l’opció dels avets ecològics en detriment dels artificials. “Hi ha hagut un canvi d’hàbits i la gent és més conscient que un avet natural és sostenible, i un de plàstic, no”, subratlla Gallifa. “Els nostres arbres es cultiven perquè després es puguin trasplantar o bé reciclar”, afegeix.

Catalunya, un dels grans productors d’avets de Nadal 

El Montseny-Guilleries s’ha consolidat com el primer productor d’avets de Nadal del sud d’Europa. El clima hi té un paper clau: hi ha moltes hores de sol, els estius hi són frescs i humits i durant l’hivern hi fa prou fred. El triangle que formen Sant Hilari Sacalm, Espinelves i Viladrau concentra el 95% dels productors de la CANAC.

De tots els avets que surtin del Montseny-Guilleries, la gran majoria anirà a parar a mercats de proximitat: vuit de cada deu es distribuiran al Principat, l’estat espanyol o el sud de l’estat francès. La resta, s’exportaran a mercats com ara Anglaterra, Alemanya i Suïssa. També es faran vendes escadusseres al Marroc i al Líban.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any