Fedaia advoca per avançar cap a un model comunitari d’atenció a la infància

  • La Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i a l'Adolescència (Fedaia) ha advocat per avançar cap a un model de tutela i atenció a la infància que "prioritzi l'atenció comunitària de nens i adolescents" sobre la tutela en centres residencials.

VilaWeb
Redacció
17.05.2017 - 18:47

BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

La Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i a l’Adolescència (Fedaia) ha advocat per avançar cap a un model de tutela i atenció a la infància que “prioritzi l’atenció comunitària de nens i adolescents” sobre la tutela en centres residencials.

La federació ha conclòs aquest dimecres un cicle de quatre seminaris en el Palau Macaya d’Obra Social La Caixa per reflexionar sobre l’actual model d’atenció a la infància en risc sota el títol ‘Tribuna Fedaia, 2017/Opening Doors for Europe’s children’, ha informat aquest dimecres Fedaia en un comunicat.

En les jornades, que van començar al gener, s’ha abordat l’evolució d’un model d’atenció a la infància a Catalunya, Espanya i Europa, i s’ha plantejat avançar cap a un model comunitari “més obert” en el qual la prevenció i la protecció siguin més efectives i hi hagi menys nens en institucions.

La presidenta de Fedaia, Conxi Martínez, ha dit que el millor entorn per a un menor és la seva pròpia família i, quan no pot ser així, “és necessari intentar que l’atenció que rebi s’assembli el més possible a la qual rep un nen que viu amb una família que està inserida en una comunitat que participa també de la cura i l’educació”.

“Els educadors i educadores han de poder treballar directament amb les famílies, en tasques de prevenció i acompanyament, fet que evitaria que molts nens acabin tutelats en un centre”, ha subratllat Martínez.

Així, Fedaia ha dit que l’objectiu dels últims anys ha de ser augmentar la protecció disminuint el nombre de nens atesos en centres residencials: “El sistema ha de canviar perquè els centres no siguin institucions tancades”, ha sostingut el director general de la Direcció general d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA), Ricard Calvo.

Ha defensat una activitat preventiva al territori, coordinada entre els ens locals i les entitats, que permeti evitar que moltes situacions s’agreugin i acabin en la tutela de nens i adolescents que podrien haver estat amb les seves famílies amb un treball preventiu adequat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any