Investigadors de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (Icrea), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la de York (Anglaterra) han descobert que els primers europeus tenien un dieta equilibrada de plantes i carn i no usaven el foc.

A la troballa s’hi ha arribat després de comprovar que a la mandíbula d’un homínid d’1,2 milions d’anys, recuperat per l’equip d’investigació d’Atapuerca el 2007 –en el jaciment d’Avenc de l’Elefant–, hi havia traces de teixit d’animal cru, grans de pol·len d’una espècie de pi, grans de midó cru i fragments d’insectes, entre d’altres coses, segons ha informat la UAB en un comunicat.

En el descobriment no hi ha ‘evidència de la inhalació de microcarbó, fet que normalment és un clar indicador de proximitat al foc’ i ha evidenciat que els europeus de fa més d’un milió d’anys explotaven i entenien el seu entorn, menjant diversitat d’aliments.

La professora investigadora de la UAB, Karen Hardy, ha explicat que la falta de proves en l’Avenc de l’Elefant ‘suggereix que aquest coneixement de l’ús del foc no el tenien els primers homínids’ i ha assenyalat que les proves més antigues estan datades de fa 800.000 anys en el jaciment de Cueva Negra (Múrcia) i poc després a Israel, en el jaciment de Gesher Benot Ja’aqov.

Per aquesta raó la investigació portada a terme, publicada a ‘The Science of Nature’, ‘es correlaciona bé amb investigacions prèvies’, en les quals el moment en què es van començar a cuinar aliments està vinculat a la multiplicació del gen de l’amilasa salival, necessària per processar el midó cuinat.

En la troballa també han participat investigadors del Centre Nacional d’Investigació sobre l’Evolució Humana (Cenieh), l’Institut Català de Paleontologia Humana i Evolució Social (Iphes), la Universitat Rovira i Virgili i la Sidney University.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]