Compromís reclama el retorn dels ‘papers’ valencians a l’Arxiu de Salamanca

  • La coalició presenta una moció al senat espanyol en la qual recorda el precedent català com a referent 'en la lluita per la justícia història dels pobles valencians'

VilaWeb
ACN
04.03.2016 - 13:47

Els senadors de Compromís al senat espanyol han presentat una moció a la cambra alta per exigir el retorn de la documentació ‘robada pels colpistes als valencians’ a particulars i entitats durant la guerra civil espanyola i que es troba dipositada al Centre Documental de la Memòria Històrica, a Salamanca.

A través d’una nota de premsa, el senador territorial de la coalició, Carles Mulet, ha lamentat que ‘qui vulgui estudiar la història recent del seu poble o d’algunes entitats, no té a la seva mà la documentació vital i ha de desplaçar-se a la ciutat castellana’. En aquest sentit, ha indicat que el precedent de Catalunya des de fa anys ‘està sent un referent en la lluita per la justícia història dels pobles valencians’.

Sobre la restitució parcial que ha obtingut Catalunya, ha afegit: ‘Tot i ser òbviament legítima i un precedent al qual acollir-se, no pot provocar ara un greuge comparatiu, i el govern central no pot estar a l’espera de peticions parcials per retornar o no als seus legítims propietaris la documentació furtada, ja que l’actual situació acaba legitimant aquesta realitat i convertint l’actual administració com a hereva de la dictadura’.

Segons la moció presentada, Compromís remarca que entre el 1938 i el 1943 hi ha constància d’almenys vuit vagons de ferrocarril amb més de 80 tones de documents, llibres i revistes enviats des de Vinaròs, Castelló, València i Alacant cap a l’Arxiu de Salamanca. La coalició remarca que la confiscació va ser ordenada el 26 d’abril del 1938 amb la creació de la Delegació de l’Estat per a la Recuperació de Documents que ordenava requisar tota la documentació d’organismes republicans, partits, sindicats, ‘desafectes amb el Movimiento Nacional, que siguin susceptibles de subministrar a l’Estat informació referent a l’actuació dels seus enemics’.

Mulet ha dit que desenes d’ajuntaments valencians patien l’espoli dels seus papers, ‘documentació tota aquesta que va servir en molts casos per condemnar a mort a milers de persones o iniciar una repressió brutal, i que avui dia, els referents als pobles, entitats i institucions valencians continuen segrestats, al contrari del que ha passat amb altres que han pogut aconseguir-ho, continuen en Salamanca, lluny dels seus legítims propietaris’.

També ha recordat que el 17 de maig del 2004 les Corts va aprovar per unanimitat en una comissió amb els vots del grup parlamentari del PP, reclamant el retorn dels ‘papers’ valencians de Salamanca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any