Ximo Puig rep el suport de Pedro Sánchez en la inauguració del 13è congrés del PSPV

  • Els socialistes valencians remarquen que el País Valencià és un 'subjecte polític' i defensen l'autogovern que va ser 'esborrat pel just dret de conquesta'

VilaWeb
Gisela Pérez Mauri
27.07.2017 - 22:00
Actualització: 28.07.2017 - 22:24

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha rebut aquesta tarda el suport del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en la inauguració del tretzè congrés nacional del Partit Socialista del País Valencià (PSPV) ‘Vull felicitar molt especialment el meu secretari general, Ximo Puig. Tu ets el meu secretari general i tindràs el meu suport perquè el 2019 hi hagi una majoria d’esquerres que revalidi el govern progressista que necessita aquesta comunitat’, ha dit Sánchez. El líder del PSOE ha remarcat ‘l’exemplaritat’ del procés de primàries, en què Puig es va imposar al batlle de Burjassot, Rafa García, i ha posat punt final a les especulacions mediàtiques sobre qui era el seu candidat preferit.

Amb el títol ‘La via valenciana’, ha començat avui, a la Institució Firal Alacantina d’Elx, el congrés nacional del PSPV. Es calcula que hi haurà més de 12.000 assistents a les ponències que es faran fins diumenge.

La jornada començarà amb la proclamació de Ximo Puig com a secretari general del PSPV. El 16 de juliol, va ser-ne escollit pel 70% dels delegats. D’aquesta manera, el congrés es convertirà en el primer, des de 1994, en què el PSPV governa i el primer, també, en què el secretari general haurà estat escollit prèviament en primàries.

La ponència marc deixa clar el marcat caràcter valencianista i la defensa de l’autogovern. En aquest sentit, els socialistes valencians reivindiquen que ‘el País Valencià és un subjecte polític’ i remarquen: ‘L’originalitat institucional primigènia’ del poble valencià ‘va ser esborrada pel just dret de conquesta’. En aquesta línia, diuen: ‘la nostra identitat com a poble constituït des de 1238 ha de prevaldre en la nostra personalitat. La singularitat del poble valencià, demostrada al llarg de la història […] ens ha de permetre allunyar-nos de posicionaments submisos i defensar els nostres interessos de nord al sud del país per a no diluir-nos com a poble.’

En la línia valencianista i socialdemòcrata, els socialistes valencians opten per un ‘valencianisme progressista del segle XXI’ que, ‘des d’una perspectiva valenciana’ ‘contribuïsca a superar dècades, inclús segles, d’invisibilitat política, cultural i econòmica dels valencians i valencianes al si de l’Espanya i Europa contemporània’.

Amb aquesta ponència, el PSPV vol marcar distàncies amb el PSOE i optar pel caràcter territorial del programa polític dels socialistes valencians.

En clau econòmica, la ponència remarca que el president espanyol, Mariano Rajoy, no és l’amo dels recursos que recapta i, en aquest sentit, demana un finançament més just i equitatiu –respecte d’altres territoris de l’estat– per al País Valencià. I recorda que, des que Rajoy és a la Moncloa, el pressupost per al País Valencià ha aconseguit ‘percentatges mínims respecte del total, molt inferiors al pes de la nostra població en el conjunt d’Espanya’. ‘Els pressupostos elaborats per Rajoy han suposat un dèficit d’inversions, respecte de les que haurien d’haver-se consignat per a ser equiparables a la proporció de la població valenciana, de més de 2.300 milions d’euros.’

També emfasitza la defensa de la transparència de la Generalitat de Ximo Puig, en contrast amb l’anterior administració del PP. ‘La Generalitat ha passat de ser una de les institucions autonòmiques més opaques d’Espanya a situar-se a l’avantguarda de la transparència. De ‘l’opacitat activa’ del PP en la informació sobre contractes, documents, enquestes i bona part de les dades comptables requerits –un vertader brou de cultiu de la corrupció en els vint anys dels governs anteriors–, s’ha passat a la remissió de qualsevol tipus d’informació de caràcter intern i a la seua publicació en els llocs web de Transparència.’

Al tretzè congrés nacional del PSPV hi ha 444 delegats amb dret a vot. També hi ha acreditades més de sis-centes persones entre convidats, observadors i membres dels òrgans nacionals i federals del partit, a més d’un centenar de periodistes.

El congrés es tancarà amb el debat i votació de l’informe de gestió dels òrgans nacionals i l’executiva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any