Com aconseguir de ser ordenat

  • Els 9 trucs de la guru de l’ordre

VilaWeb
Txell Partal
16.04.2016 - 22:00
Actualització: 17.04.2016 - 18:44

Marie Kondo és considerada mundialment ‘la guru de l’ordre’. Aquesta japonesa, de només trenta-un anys, ha ajudat a organitzar cases de mig món i s’ha convertit en tot un fenomen. Promet canviar la vida de la gent, convertir-nos en persones endreçades. Per aconseguir-ho, s’ha inventat un mètode anomenat KonMari, que podríem dir que es redueix a dues consignes: eliminar coses i decidir on guardar les que ens quedem. Diu que tothom pot aprendre a ser ordenat si aplica el mètode pas a pas, fins i tot el més desendreçat del món. Per tot això, la revista Time la va considerar una de les persones més influents de l’any passat.

Kondo treballa en la definició d’aquest mètode d’ençà que era molt petita. Diu que sempre ha tingut l’obsessió de l’ordre, malgrat que li va costar molts anys de trobar la fórmula infal·lible i duradora. A dinou anys va començar a treballar professionalment en aquest camp i va obtenir un gran èxit al seu país. Es va llançar al món editorial quan va veure que no donava l’abast a totes les peticions que rebia per a fer classes sobre l’ordre. De manera que va decidir de plasmar el seu mètode en un llibre. Ha acabat publicant-ne deu, traduïts a llengües diferents, entre les quals l’anglès, l’alemany i el català.

El fenomen va arribar a casa nostra l’any passat, amb la publicació del llibre ‘La màgia de l’ordre’ (Ara Llibres), que ja ha venut quasi quatre milions de còpies a 33 països. Pretén ser una guia per a adquirir la mentalitat correcta i convertir-nos en persones endreçades. Ara com ara, és l’únic títol que s’ha publicat aquí, però, tenint en compte l’èxit que ha tingut, no fóra pas estrany se’n traduís algun altre. Fa molts mesos que és a la llista dels més venuts i sembla que pot ser un dels èxits de Sant Jordi.

Marie Kondo diu al llibre que la vida real començarà després d’haver posat ordre a casa nostra. A continuació us expliquem els nou passos clau per a endreçar la nostra vida per sempre més:

1. Quedar-nos exclusivament allò que ens serveix
La guru de l’ordre diu que a la majoria de cases guardem una gran quantitat de coses que no fem servir. Per tant, el primer pas és desfer-se de tot allò que no necessitem. Abans d’endreçar s’han de buidar tots els armaris, després decidir què ens quedem i què llencem o donem. Recomana de dir adéu a les peces que no hem de tornar a fer servir i donar-los les gràcies pels serveis prestats.

2. Preguntar-nos si aquell objecte ens produeix felicitat
És un dels punts centrals de la seva teoria. Al seu parer ens hauríem d’envoltar exclusivament dels elements que ens porten alegria. La roba que, quan ens la posem, ens fa sentir bé o aquell record que ens arrenca un somriure cada vegada que el veiem. Per això recomana de mirar l’objecte i decidir si ens el quedem o no tenint en compte si ens produeix felicitat. Si ens en produeix ara, no pas en el passat.

3. Ordenar per categories, no per espais
D’aquesta manera assegura que podem aconseguir més bons resultats. Recomana d’ajuntar tots els elements d’una mateixa categoria, per exemple llibres, en una habitació de la casa. Així veiem quants en tenim en total, i no només d’un lloc concret. Això ens ajudarà a prendre consciència de les coses realment importants. Així mateix, aconsella de començar per la categoria més fàcil per no desanimar-nos el primer dia. Segons Kondo, l’ordre que s’ha de seguir a l’hora de fer la tria és el següent: roba, llibres, papers, objectes diversos… i deixar els records per al final. D’aquesta manera –diu– ens anirem entrenant a prendre decisions i quan arribem a la part més complicada ja les prendrem amb fluïdesa.

4.Fer l’endreça de cop, no deixar res per a més endavant
Kondo ho diu clar: s’ha de fer de cop. Quantes vegades no ens hem posat a endreçar l’habitació i hem acabat anant a dormir deixant-la pitjor que no estava? Per això recomana de dedicar-se a organitzar una categoria en un sol dia. Tothom ha tingut alguna vegada la sensació que ordenar era un procés que no s’acabava mai, i ha decidit de fer-ho de mica en mica. El mètode KonMari ho desaconsella totalment: cal un canvi dràstic de mentalitat, no deixar res per a més tard. ‘Si avances una mica cada dia, no acabaràs mai’, afirma. Així doncs, recomana una endreça correcta i efectiva una vegada, i després limitar-se a mantenir-la.

5. Tractar les coses com si fossin persones
Els objectes han de ser tractats com si fossin persones, diu Marie Kondo. I en posa un exemple clar, sobre la roba: mentre la fem servir, es va fent malbé per donar-nos un servei. Per tant, el mínim que podem fer és ajudar-la a descansar: plegar-la bé i no deixar-la rebregada. D’aquesta manera ens durarà molt més.

6. No fer servir contenidors d’emmagatzematge
Una de les coses més importants perquè funcioni aquest mètode és que tot ha de ser a la vista. No hem de fer servir receptacles d’emmagatzematge, perquè ocupen molt d’espai i no deixen veure què hi ha dins. Al final, en aquestes caixes, acaba havent-hi un cert desordre i com que no el veiem ens pensem que no existeix. Kondo, això sí, recomana de fer servir capses de sabates per a organitzar la roba verticalment, com podeu veure en aquest vídeo:

Deixant de banda les peces que s’han de penjar, Kondo té un mètode especial per a doblegar la roba. D’aquesta manera, ocuparà menys espai, tot ho tindrem a la vista i no caldrà remenar a l’hora de triar la peça que vulguem.

7. No canviar l’armari segons la temporada
Amb els aires condicionats i la calefacció, cada vegada es canvia menys roba en el pas de les estacions. Per tant Kondo, recomana de tenir-ho tot a la vista, tant la roba d’hivern com la d’estiu.

8. Fer l’endreça sols, no involucrar-hi ningú més
És important que fem aquest procés bo i sols. Només un mateix pot decidir què necessita. Si hi ha els pares, la parella o els companys de pis al nostre voltant, segur que pensaran d’una manera diferent i ens trobarem obligats a quedar-nos objectes perquè ells ens ho diuen.

9.Preguntar-nos si allò que tenim davant ja ha complert la seva funció en aquesta vida
Kondo defensa que tot té un cicle, en aquesta vida. Per tant, quan rumiem si allò que tenim davant ens fa feliços, no hem de pensar en el passat. Molt sovint guardem coses perquè un dia ens van fer molt de servei. Però hem de pensar en el futur i si aquell objecte ja ha donat tot allò que ens havia de donar.

Botiga VilaWeb- ‘La màgia de l’ordre’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any