L’Eurogrup preveu que les negociacions per al tercer rescat grec durin unes quatre setmanes

  • Grècia no sortirà de l'euro · Jeroen Dijsselbloem diu que mentrestant un grup d'experts estudia com cobrir les necessitats urgents de Grècia

VilaWeb
ACN
14.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les negociacions per al tercer rescat de Grècia poden durar ‘quatre setmanes més que no pas dues’, segons el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. Després d’una altra reunió a Brussel·les dels ministres d’Economia i Finances de l’euro, Dijsselbloem va explicar ahir que farien almenys dues teleconferències aquesta setmana, una demà a la nit o dijous, quan s’hagin aprovat a Atenes les mesures exigides, i una a final de setmana, quan s’hagin avingut a negociar el rescat els sis parlaments estatals que ho han de fer, entre els quals Alemanya i els Països BAixos. Mentrestant, un grup d’experts avalua les necessitats urgents de finançament de Grècia, que no té gens de liquiditat.

El president de l’Eurogrup va dir que era ‘molt complex’ de valorar com pagar a Grècia els diners que necessita amb urgència per a no fer fallida, especialment tenint en compte que el dia 20 té venciments al BCE per valor de 3.500 milions d’euros. ‘Hi ha aspectes tècnics, legals, financers i polítics a considerar’, digué. Dijsselbloem va explicar que un grup d’experts tècnics ho estudiaven i que exposarien les opcions a l’Eurogrup tan aviat com fos possible. 



Així mateix, va advertir que les institucions haurien de negociar amb Grècia un tercer rescat, i no solament una extensió a curt termini de l’anterior, com passava en les discussions prèvies al referèndum. ‘És un programa completament nou, de tres anys, que implica molt més en substància, compromisos i necessitats financeres —va dir—. Caldrà temps per a negociar-ho. Hem demanat a les institucions que ho facin com més ràpid millor, però probablement durarà quatre setmanes més que no pas dues.’

No hi haurà ‘Grexit’

La Unió Europea i Grècia van arribar ahir al matí a un acord, tal com va anunciar el president del Consell Europeu, Donald Tusk. Després de disset hores de negociacions, els dinou estats membres de la zona euro van pactar les mesures que faran possible d’obrir les converses per a un programa de rescat per a Grècia: ‘L’Eurogrup ha arribat a un acord per unanimitat. Tot és a punt per a anar al programa d’ESM per a Grècia amb reformes serioses i suport financer’, va dir Tusk.

‘No hi haurà cap Grexit’, va celebrar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Tanmateix, l’acord requereix que el parlament grec aprovi les reformes exigides. Mentre no arribi tot el rescat, l’Eurogrup estudiarà com donar finançament immediat a Grècia.

‘Només teníem un objectiu, assolir un acord, i després de disset hores de negociacions, finalment l’hem assolit’, va dir el president del Consell, Donald Tusk. Tal com havien previst els ministres d’Economia i Finances de l’euro, el pacte inclou ‘condicions estrictes que s’han de complir’ amb l’aprovació de mesures al parlament grec abans de dimecres. Les mesures inclouen augments de l’IVA, retallades de les pensions i un enduriment de la reforma laboral. L’objectiu de l’aprovació de les iniciatives és, diuen els mandataris, reconstruir la confiança amb Grècia.

Amb tot, el govern d’Alexis Tsipras ha acceptat quasi totes les exigències que li presentava l’eurozona. També la creació d’un fons amb actius per a privatitzar per valor d’un màxim de 50.000 milions d’euros que, tot i que inicialment s’havia de basar a Luxemburg, finalment serà a Grècia. El president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va dir que el fons s’utilitzarà ‘per reduir el deute’ i també per generar diners. En concret, va dir que 25.000 milions del fons podrien servir per a recapitalitzar la banca grega, i la resta per a rebaixar el deute i per a la despesa del govern d’Atenes. 

El procés del rescat

L’acord entre els líders de l’eurozona i Grècia preveu d’obrir negociacions per un nou rescat de tres anys d’uns 84.000 milions d’euros un cop les mesures exigides s’hagin aprovat al parlament d’Atenes, les hagi validades l’Eurogrup a través d’una teleconferència (que probablement serà dimecres) i els parlaments de sis països de l’euro hagin votat a favor de prestar diners a Grècia.

Parlar d’un rescat servirà per a començar negociacions formals, que poden durar setmanes, segons que ha admès Dijsselbloem. Mentrestant, l’Eurogrup estudiarà mesures de finançament d’urgència, tenint en compte les necessitats immediates de liquiditat de Grècia, on hi ha restriccions de capital des de fa dues setmanes. Dilluns vinent, Atenes ha de fer un nou pagament d’uns 7.000 milions d’euros al BCE, i encara deu 1.600 milions a l’FMI.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any