Mónica Oltra i Pablo Iglesias s’han reunit en secret aquesta setmana

  • Preocupació en sectors de Compromís per l'acostament d'Oltra al dirigent de Podem

VilaWeb
Redacció
04.06.2015 - 12:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La candidata de Compromís a la presidència de la Generalitat, Mònica Oltra, es va reunir en secret dimarts a Madrid amb el màxim dirigent de Podem, Pablo Iglesias. Oltra i Iglesias van fer un dinar que ha transcendit avui amb una informació publicada per la Cadena Ser. La reunió es va fer enmig de la negociació entre PSPV, Compromís i Podem per a conformar un govern d’esquerres al País Valencià. Segons ha explicat Iglesias en declaracions als mitjans, la seva formació aposta per un govern presidit per Oltra i no pel socialista Ximo Puig. A més, ha dit que Podem no entrarà en un govern presidit per un socialista.

Aquesta reunió ha encès novament el llum d’alarma entre sectors de Compromís, que expressen preocupació per l’acostament entre Oltra i el dirigent de Podem, per la intenció que pugui tenir Iglesias d’utilitzar la coalició com a marca blanca del seu partit.

Per la seva banda, el candidat socialista a la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha admès avui que preveu dos escenaris possibles per ser president del govern. En una entrevista a TVE, Puig ha dit que preveu una coalició de govern amb suport extern de Podem o bé un govern en minoria amb suport de Ciutadans. Amb tot, Puig ha reconegut que el govern amb Compromís és ‘l’opció més raonable’ i la que donaria més estabilitat però que ‘sigui l’escenari que sigui C’s és un actor important amb qui cal comptar perquè no estic pel frontisme sota cap concepte’.

El candidat socialista ha manifestat la seva preferència per una opció de progrés que doni més solidesa i majoria estable, amb un govern amb Compromís ‘per recuperar la imatge de la Comunitat Valenciana i reformar el model productiu’.

Preguntat sobre si la presidència de la Generalitat Valenciana serà un obstacle per arribar a un acord amb Compromís, Ximo Puig ha manifestat que ‘no hauria de ser un problema’ i ha posat d’exemple l’Ajuntament de València on Compromís ha estat segona força més votada i els socialistes donaran suport el candidat d’aquesta coalició, Joan Ribó.

‘La presidència no pot estar en discussió perquè sinó els vots socialistes només servirien per donar suport a altres i no són igual de dignes’, ha indicat Ximo Puig que ha afegit que aquesta operació ‘no pot estar vinculada a les eleccions generals, aquí el senyor Iglesias no pot decidir qui és el president de la Generalitat’.

En aquest sentit, el candidat socialista s’ha referit a les preferències expressades pel secretari general de Podem, Pablo Iglesias, perquè la presidenta de la Generalitat Valenciana sigui la candidata de Compromís, Mónica Oltra.

El PP va guanyar les passades eleccions a les Corts amb 31 escons, seguit pel PSPV-PSOE amb 23; Compromís amb 19 diputats; Ciutadans amb 13 i Podem amb 13 representants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any