Rajoy creu que el 27-S és ‘un error’

  • El president espanyol admet el PP ha de fer 'canvis' després del 24-M però avisa que no modificarà la política econòmica

VilaWeb
ACN
30.05.2015 - 14:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha admès el retrocés ‘significatiu’ de vots cap al PP el 24-M. ‘Hem de prendre nota, aprendre dels errors, corregir els defectes; hi ha coses que hem de canviar i ho farem, però no en la política econòmica, seria un error monumental’, ha advertit en clausurar la XXXI Reunió del Cercle d’Economia, a Sitges. Rajoy, que ha renegat de les decisions ‘unilaterals’, s’ha mostrat disposat a parlar ‘probablement’ ara ja de cara la propera legislatura.

A més, creu que els comicis al parlament català són ‘un error’ perquè ‘no toquen i perquè toca consolidar la recuperació econòmica; no ajuden gens a la recuperació, generen inestabilitat’.

Així, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tornat a posar sobre la taula els resultats electorals del PP al 24-M. ‘No puc estar-ne satisfet’, ha dit aquest dissabte des de Sitges. Malgrat destacar que continuen com a primera força més votada i subratllar que el PSOE no reflota, ha afirmat que el seu partit en pren nota. ‘Hem d’aprendre dels errors i corregir defectes, i continuar amb les tasques pendents’. ‘Hi ha coses que hem de canviar, i ho farem’, ha afegit sense concretar cap a quina direcció s’encarrilaran els canvis.

Ja ha deixat clar, però, que no variarà la seva política econòmica. ‘Seria un error monumental perquè crea feina i millora la vida de les persones’, ha dit. Així, ha descartat fer marxa enrere en lleis com la de l’estabilitat pressupostària o les reformes laboral i energètica. ‘Això és el pitjor per a l’economia espanyola’, ha advertit.

Rajoy, que ja s’ha emplaçat a tornar a Sitges com a president del govern espanyol l’any vinent, creu que les mesures que ha impulsat el seu govern han ‘beneficiat’ els ciutadans. ‘Hi ha molta gent a qui encara no li han arribat els efectes, però arribaran’, ha dit en apuntar als dos milions de llocs de treball que preveu crear els propers quatre anys. I creu que Catalunya també n’ha tret profit. ‘Si la mantenim, tenim a davant la possibilitat d’aconseguir el cicle de creixement econòmic més llarg que hàgim vist mai cap de nosaltres’, ha sentenciat.

Corrupció i el ‘martelleig’ dels mitjans

Encara clau interna de partit, el líder dels populars ha recordat que els canvis que vol impulsar al PP no es poden concretar en 24 hores i per això ha demanat temps a l’espera de prendre decisions i no donar només opinions. Com a diagnòstic de la patacada del PP als municipis, ha afirmat que ‘han fet mal’ als populars els casos de corrupció que afecten el seu partit i el ‘martelleig continuat’ dels mitjans de comunicació, sobretot les televisions. ‘Ens ha fet mal la corrupció i la forma de tractar-ho’, ha assegurat.

‘És terrible, en una situació de molts esforços, veure com tots els dies tenim assumptes d’aquestes característiques’, ha continuat. I ha resolt: ‘Espero que tot el que ha passat serveixi de vacuna de cara el futur, hem pres algunes decisions’ per fer front al ‘repte de liquidar aquetes pràctiques’.

El 27-S genera ‘inestabilitat’

En presència del conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, d’Alícia Sánchez-Camacho i de María de los Llanos de Luna, Rajoy assegurat que no tenia per prioritat de legislatura ni el finançament econòmic -perquè no hi havia diners, per posar sobre les taules de les autonomies, ha dit- ni la reforma de la Constitució espanyola, com a mesures per afrontar el debat territorial a Catalunya.

‘En aquesta matèria no són bones les decisions unilaterals ni burlar la legalitat perquè és el que ens dignifica com a país civilitzat i democràtic’, ha assegurat sobre el procés. El president espanyol s’ha mostrat disposat a parlar, tot i que per calendari ha apuntat que ‘probablement’ caldria afrontar-ho en la legislatura. En qualsevol cas ha tornat a carregar contra la decisió del president de la Generalitat, Artur Mas, d’anunciar eleccions pel 27-S. ‘Això dificulta molt les coses, fer eleccions al setembre és un error’.

Rajoy considera que no és el moment de convocar-les, recorda que a Catalunya ja s’han avançat uns comicis i que ‘ara toca consolidar la recuperació econòmica’. Així, el 27-S ‘no ajuda gens a la recuperació, genera inestabilitat i el que més convé a Espanya és l’estabilitat’, ha advertit Mas. El president espanyol ha assegurat que el finançament autonòmic cal reformar-lo de cara l’any vinent, no en benefici de Catalunya sinó ‘del conjunt’. ‘El problema és entrar en detalls’, ha pronosticat.

Rajoy ha augurat que el 2015 serà un bon any en creixement i en dades d’atur, i de fet ha augurat que les del maig ja seran positives. Ha repassat la reducció del dèficit i les xifres del sector exteriors, les exportacions, el PIB i el sistema financer ‘sanejat’ per vantar-se de la gestió al seu govern. ‘S’estan creant bases sòlides per al futur, un creixement sostenible i estable’, ha assegurat apel·lant a la confiança dels ciutadans. ‘La situació més difícil en dècades, i vam mantenir pilars bàsics de l’estat del benestar’, ha recordat mentre en clau econòmica apuntava que que ‘en la mesura que la recaptació vagi augmentant podrem continuar amb la baixada d’impostos’.

Rajoy parla amb els empresaris

Un cop ha finalitzat la intervenció davant el Cercle d’Economia, Rajoy, acompanyat del director de l’oficina econòmica de La Moncloa i cap de gabinet, Álvaro Nadal, ha assistit a un còctel als jardins de l’hotel per parlar amb diferents empresaris del Cercle d’Economia.

Entre els que han parlatr amb el president de l’executiu espanyol, s’ha pogut veure els dos vicepresidents del Cercle d’Economia, Artur Carulla, president d’Agrolimen; i Josep Oliu, president de Banc Sabadell, a més de Marc Puig, president de Puig i d’altres empresaris que han assistit a la 31a edició de la Reunió Cercle d’Economia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any