Ratificada la condemna de quatre anys de presó a l’ex-conseller Ausàs

  • Per contraban de tabac i pertinença a grup criminal

VilaWeb
Redacció
21.05.2015 - 15:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Suprem espanyol ha confirmat la condemna de quatre anys de presó i multa de 195.000 euros que l’Audiència de Lleida va imposar a l’ex-conseller Jordi Ausàs per delictes de contraban de tabac i pertinença a grup criminal. La sala ha rebutjat el recurs de cassació interposat per l’ex-conseller contra la sentència, que va considerar provat que els vuit condemnats en aquell judici formaven part d’un grup que es dedicava a la importació i distribució il·lícita de tabac d’Andorra.

Segons el Suprem, és ‘patent’ que Ausàs -que recorda que també va ser alcalde de La Seu d’Urgell- tenia assignt un paper de ‘particular rellevència’ dins del grup, perquè era l’encarregat de donar sortida al mercat interior del tabac que movien la resta dels implicats.

Segons la Sala Penal del Suprem, les proves evidencien que l’ex-conseller va acudir en vint-i-dues ocasions al garatge que s’utilitzava com a base d’avituallament del tabac de procedència il·legal des de finals de maig al 10 de juliol de l’any en què es va fer la investigació. 

La sentència també apunta que en aquell garatge es va trobar tabac per valor de 14.562 euros que estava embalat d’acord a la seva procedència il·legal, i destaca a més que es va trobar 25.875 euros al seu habitatge, a més de notes manuscrites i informàtiques amb apunts relacionats amb la distribució del tabac. 

Per tot plegat, segons el Suprem, la dedicació de l’ex-conseller a aquest tràfic és ‘inobjectable’ i fruit d’aquesta activitat es va generar ‘un import no determinat ni concretament determinable, però d’un valor notablement superior al que es va trobar’. 

Els magistrats desestimen a més els recursos de cassació interposats per altres sis condemnats i estima parcialment el de Ramon Visanzas, que era el director i coordinador del grup, a qui li rebaixa la condemna tres mesos i la deixa en cinc anys de presó.

Venda i distribució

A la sentència es considerava provat que Ausàs, amb el seu cotxe i també el de la seva dona, s’ocupava de carregar el tabac en un box i traslladar-lo posteriorment al seu domicili, on al magatzem l’empaquetava en caixes sense identificadors i després el portava, normalment, de matinada, a Barcelona per tal de vendre’l i distribuir-lo. La sentència considerava provat que Ausàs feia contraban des de l’estiu del 2010, mentre era conseller de Governació. 

Dels altres dotze acusats, set també van ser condemnats pels mateixos delictes a entre tres i cinc anys de presó. La màxima pena -cinc anys i un dia i 390.000 euros de multa- ha estat pel guàrdia civil de la duana i el responsable d’obrir el magatzem on es guardava el tabac. Els cinc acusats restants van ser absolts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any