Interrogants oberts sobre el tràgic accident de Germanwings

  • L'avió s'ha estavellat als Alps per causes que encara no se saben · Hi havia 144 passatgers i sis tripulants · No hi ha supervivents

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan s’ha començat a fer clar s’ha reprès la recerca dels cossos de les víctimes de l’accident de l’avió de Germanwings. Ahir, els equips especials van trobar-ne una de les caixes negres, però encara hi ha interrogants per a resoldre. D’una banda, no se’n saben les causes, tot esperant d’analitzar la caixa, i de poder trobar l’altra. D’una altra, la companyia aèria encara no ha fet pública la llista dels 144 passatgers i els 6 tripulants que hi anaven.

Segons el secretari d’Estat de Transports, Alain Vidalies, una de les dues caixes negres de l’A320 ja és a París i ‘la investigació podrà començar aquest matí’. Si hi ha les ‘veus humanes, les converses de la darrera mitja hora’ dels pilots, es podrà trobar ‘amb força rapidesa’ una ‘explicació sobre què ha passat’. Si aquestes veus s’han perdut, la investigació s’allargarà ‘diverses setmanes o mesos’, ha advertit Vidalies en declaracions a la ràdio francesa Europe1. ‘La caixa està danyada, però creiem que es podrà analitzar’, ha assegurat.

[Gràfic: Com ha estat el trajecte del vol de Germanwings estavellat?]

Un portaveu del Ministeri d’Interior de França va confirmar ahir al vespre que l’avió havia quedat ‘polvoritzat’ després de xocar contra una zona escarpada dels Alps francesos.

Per tal de facilitar la identificació dels cossos, els mossos d’esquadra van prendre ahir mostres d’ADN de vint-i-set famílies de passatgers de l’avió estavellat, a més de la identitat completa i la descripció física d’aquestes persones.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui al matí que les imatges de l’avió de Germanwings a l’Aeroport del Prat de Llobregat seran examinades i ha ofert la col·laboració de les autoritats i la policia catalanes. Ho ha dit en una entrevista a l’emissora francesa Europe 1 en preguntar-li per si ja s’estaven examinant les imatges de les càmeres de seguretat de la facturació i l’embarcament. Mas ha opinat que França està fent ‘tot el que pot’ en aquest accident i ha donat les gràcies a les autoritats franceses per la seva ‘implicació’, que és ‘absolutament necessària per estar al costat de les famílies’ en els propers dies.

L’accident

El vol 4U9525 de la companyia alemanya Germanwings feia el trajecte Barcelona-Düsseldorf. Era un Airbus 320 que havia de sortir de l’aeroport del Prat a les 9.35, tot i que no es va enlairar fins a les 10.01. I quaranta minuts després es va estavellar. Cap a les 11.00 l’avió va desaparèixer del radar, i segons les últimes informacions, no va arribar a enviar cap missatge d’emergència. L’indret on es va estavellat és en una zona muntanyenca a prop de Barceloneta de Provença, a Occitània. 

L’avió tenia una capacitat per a 174 passatgers i hi viatjaven 144 passatgers i 6 tripulants. Els passatgers havien fet l’embarcament a la porta 34 de la terminal 2 de l’aeroport del Prat, i és en aquesta terminal on es van atendre els familiars.

Vegeu les primeres imatges en vídeo del lloc on es va estavellar l’avió, difoses per la BBC:

Activitat dels governs

Tant el govern català com el govern espanyol han decretat tres dies de dol oficial. El govern espanyol diu que les tasques de recuperació dels cossos dels 150 passatgers de l’avió de Germanwings seran lentes i complicades, tant per l’orografia com per la meteorologia. 

Avui es trobaran a Sanha (Provença) el president de la Generalitat, Artur Mas i el president espanyol, Mariano Rajoy –que viatjaran plegats–, amb el president francès, François Hollande i la cancellera Angela Merkel. La vice-presidenta del govern català, Joana Ortega, ja hi va anar ahir. 

La vice-presidenta espanyola, Sáenz de Santamaría, va anunciar que el seu govern havia creat un gabinet de crisi. També ho ha fet el govern francès. 

El govern català ha posat a disposició dels familiars el telèfon 012, i el 902400012 per si es truca de fora de Catalunya. A més, ahir es va suspendre l’agenda oficial del govern. El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar que el govern català organitzaria tot el transport col·lectiu necessari per a les famílies que volguessin anar a Occitània.

Encara no se’n saben les causes

Encara no s’han aclarit les causes de l’accident. El govern francès va dir ahir que no descartava cap hipòtesi, ni tan sols que hagués estat una acció terrorista, però la Casa Blanca sí que ho va descartar. La portaveu del govern nord-americà, Bernardette Meehan, va dir: ‘En aquest moment res no permet dir que hi hagi cap lligam amb el terrorisme.’ 

La vice-presidenta a Europa del grup Lufthansa, Heike Birlenbach, que va comparèixer ahir, no va aclarir tampoc les causes de l’accident. També va dir que ignorava per què l’Airbus 320 accidentat als Alps s’havia enlairat amb mitja hora de retard de l’aeroport del Prat. ‘Vull ser molt precisa en la meva resposta. Personalment no ho sé. Estic bastant segura que l’equip operatiu tenia raons per a aquest retard.’

German Wings és una companyia filial de Lufthansa. L’avió que es va estavellar era operatiu des del 1991 i havia passat totes les revisions necessàries. Vegeu-ne ací la fitxa.

Heus ací una foto de l’indret on s’ha estavellat l’avió, feta des d’un helicòpter i publicada per France 2:

Segons aquest gràfic de Flight Radar 24, el vol ha perdut altitud tot d’una a dos quarts d’onze (UTC+1) i s’ha estavellat al cap de pocs minuts:

Heus ací la ruta que feia l’avió accidentat:

I aquestes són les últimes posicions de l’avió fins que es va estavellar:

Emissió en directe de France 24:

 

 

 

Informació relacionada:

S’estavella als Alps un avió que feia el trajecte Barcelona-Düsseldorf

A Germanwings plane carrying 144 passengers from Barcelona has crashed in France

Nombroses víctimes catalanes en l’accident de l’avió de Germanwings

Com ha estat el trajecte del vol de Germanwings estavellat?

On poden rebre informació els familiars dels passatgers de l’avió accidentat

Troben una de les caixes negres de l’avió de Germanwings

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any