Famílies monoparentals: una lluita per la igualtat

  • Entrevista a Sònia Bardají, fundadora i presidenta de la Federació Catalana de Famílies Monoparentals

VilaWeb
Marc Farràs
27.03.2015 - 13:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A Catalunya hi ha actualment unes 300.000 famílies monoparentals. Són el 25% del total, i en el 95% dels casos estan encapçalades per dones. A més a més, diversos estudis demostren que és en famílies amb mares solteres on hi ha més pobresa i on es detecten més malalties, sovint associades a l’estrès i la soledat. Per conèixer millor la seva realitat, hem entrevistat Sònia Bardají, que ha dedicat la seva vida al reconeixement i la dignificació de les famílies monoparentals, a qui la crisi ha afectat de manera significativa.

Bardají és l’artífex de la Federació Catalana de Famílies Monoparentals, entitat que va fundar després de ser mare soltera de trigèmines i de no trobar resposta en les institucions i en la societat civil a les necessitats econòmiques i socials d’aquest col·lectiu. Ella representa la lluita de milers de mares i pares que han tirat endavant en circumstàncies difícils i que segueixen lluitant dia a dia pel benestar de les seves famílies.

Quin ha estat el recorregut de la Federació des de la seva creació fins a l’actualitat?

La Federació és el meu projecte vida. Quan vaig tenir les meves filles vaig decidir deixar-ho tot i muntar la Federació perquè les famílies monoparentals estiguessin reconegudes, perquè si els fills no podien accedir a l’escola bressol gratuïta, la mare no podia treballar, i això era un focus de pobresa. El 2003, amb el desplegament de la Llei de Famílies, vam aconseguir finalment tenir llei pròpia, i el 2009 vam ser plenament reconegudes amb el carnet de famílies monoparentals. Durant una època vam rebre un ventall d’ajudes similar al de les famílies nombroses (més puntuació per accedir a les escoles públiques, beques de menjador, ajudes al transport públic, matrícula reduïda a les universitats…). Després, tanmateix, a causa de la crisi, el govern va retallar les ajudes i ara tornem a estar com al principi. Estem reconegudes, però en la lluita contra la pobresa quedà molt camí per recórrer.

Si voleu seguir llegint l’entrevista, feu clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any