Grècia torna a refusar una proposta de l’Eurogrup

  • Ianis Varoufakis qualifica l'oferta dels seus homòlegs d'absurda i inacceptable · Schäuble titlla d'irresponsable el nou govern de Syriza

VilaWeb
ACN
16.02.2015 - 19:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou govern grec ha tornat a refusar la proposta de l’Eurogrup de prorrogar el seu rescat, que caduca el 28 de febrer. El ministre de Finances grec, Ianis Varoufakis, sembla que ha dit que l’oferta dels seus homòlegs és ‘absurda i inacceptable’. Varoufakis havia advertit que fossin quines fossin les conseqüències, no pensava travessar ‘les línies vermelles’ que s’havia marcat Syriza ni acceptar uns acords ‘equivocats per a Grècia i per a Europa’. El seu homòleg alemany, Wolfgang Schäuble, l’ha acusat de ser un irresponsable. ‘Ho sento pels grecs, però han elegit un govern que de moment es comporta de forma bastant irresponsable’, ha dit a l’emissora alemanya Deutschlandfunk.

El govern espanyol manté la línia dura i Luis de Guindos ha avisat el seu homòleg grec que haurà de tornar fins l’últim cèntim dels 26.000 milions que li ha prestat l’estat espanyol. ‘El govern espanyol ha estat molt clar: per a nosaltres hi ha una línia vermella que no es pot travessar: els préstecs s’han de tornar íntegrament.’ De Guindos ha dit que tenia una actitud oberta, però amb ‘la limitació que s’han de complir les regles dins d’aquest projecte de l’euro’.



Segons ell, ‘el pas previ és posar en comú els avenços’ aconseguits fins ara a Grècia, mirar les condicions complertes i a partir d’aquí cercar una altra solució amb la ‘troica’, que De Guindos ha continuat anomenant ‘la troica’, tot i l’acord amb el govern grec de fer servir l’eufemisme ‘institucions’. La solució final hauria de ser, segons el ministre, ‘més beneficiosa sobretot per a Grècia’ i també per a Europa, ‘sempre dins de les regles de la UE’, ha subratllat De Guindos. El ministre espanyol ha dit que a hores d’ara no es preveu que Grècia hagi de sortir de l’euro.

També el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha afirmat que la conclusió de la reunió de l’Eurogrup ha de ‘tenir en compte el programa electoral de Syriza que els ciutadans grecs van votar’ però també els compromisos de la UE.

Els perills del desacord

La majoria dels ministres de l’eurozona ja insistien la setmana passada al seu homòleg grec, Ianis Varoufakis, que demanés una pròrroga del rescat. Però el govern de Tsipras no vol allargar l’aplicació d’unes condicions que han posat en peu de guerra una bona part de la societat grega.

Tsipras vol un programa pont que posi fi a l’austeritat i suavitzi la càrrega del deute grec mentre es negocia un nou acord amb els creditors en substitució del programa actual. ‘Espero una negociació difícil, però tinc molta confiança —deia ahir el primer ministre grec—. Grècia serà, d’ací a mig any, un país completament diferent.’

Si la reunió no va bé, si no s’albira cap acord, hi ha el temor que Grècia entri en una crisi creditícia que l’acabi deixant fora de l’eurozona.

 

Informació relacionada:

Alexis Tsipras: ‘He vist Rajoy nerviós’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any