Els foguerons de la Pobla a Gràcia, en un vídeo de ben a prop

  • Ahir al vespre es va fer al barri barceloní l’acte central de la festa: una revetlla amb fogueres i mostres de cultura popular

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.02.2015 - 10:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La festa dels foguerons de Sant Antoni de la Pobla a Gràcia és una tradició mallorquina exportada amb molt d’èxit al barri barceloní. Ahir al vespre se’n va fer la revetlla, que és l’acte central de la celebració, però la festa és tan àmplia que abasta molts més aspectes de la cultura popular mallorquina i del Principat. Hi va haver la cercavila dels dimonis d’Albopàs, que vénen expressament des de la Pobla, es van fer vuit foguerons diferents amb les torrades corresponents i, a la plaça de la Virreina, hi va haver música i danses mallorquines.

Vegeu el vídeo de Jordi Carreño:

La festa es va començar a fer el 1992 per iniciativa d’Antoni Torrens, un veí de la Pobla que va decidir de traslladar la revetlla de Sant Antoni a Barcelona perquè els seus fills, que hi estudiaven, en poguessin gaudir. Ràpidament la festa va anar creixent i molt aviat va comptar amb la complicitat dels veïns i les entitats de cultura popular de Gràcia. Allò que va començar amb un fogueró a la plaça del Diamant on es feia una torrada i es cantaven cançons, avui és un petit festival de cultura popular mallorquina.

Els actes van començar dijous al Tradicionàrius, amb una degustació de productes tradicionals seguida d’una glosada. En l’encontre d’enguany, a més de cantants catalans i mallorquins, també hi va participar el músic alguerès Àngel Maresca ‘lo Barber’. Ahir es fa fer un taller de ball de bot amb el grup Ballugall, seguit del concert ‘Des de Mallorca a l’Alguer’. I avui és el moment de conèixer els dimonis d’Albopàs –que porten màscares artesanals fetes amb banyes de debò– i d’aprendre a ballar jotes mallorquines a la vora del foc.

Sant Antoni és una celebració molt arrelada a tot el país i té un culte que ve d’antic. Es fa pels volts del 17 de gener, la diada de Sant Antoni Abat. A més, és una festa molt rica perquè de cap a cap del territori se celebra de maneres molt diferents: es fan fogueres, cavalcades dels Tres Tombs, plantades d’arbres, representacions teatrals i tota mena d’aplecs. En el cas de Gràcia, la festa dels foguerons és una de les darreres del cicle, perquè s’hi desplacen la majoria dels grups que participen en la revetlla de la Pobla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any