Eines per a dissenyar un bon currículum

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions dels problemes informàtics

VilaWeb
Joan Jofra
31.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ara que diuen que l’economia millora i que la desocupació va minvant proposaré maneres de dissenyar un currículum. Però recordeu que això afecta només la forma: el fons ha de ser vostre. Uns bons estudis són la millor bastida i això no ho pot fer cap programa informàtic.

20150130 curriculum_nuvol

 
Per començar hem de tenir clars aquests aspectes: què volem escriure (informació), com ho volem escriure (presentació), on ho volem escriure (aquí entra en joc la vostra creativitat) i a qui va adreçat (atenció al tipus d’empresa a qui va adreçat: potser un currículum imprès en mocadors de roba pot semblar divertit, però hi ha empreses que volen eficiència i seriositat). 

El currículum Europass

El Currículum Europass és una forma clara i completa de presentar la informació relativa a totes les qualificacions i competències d’un ciutadà. Forma part d’Europass, un dossier personal que inclou tot de documents que acrediten les qualificacions professionals i les competències personals en relació amb el món laboral a la UE.

L’Europass té l’origen en la Decisió núm. 2241/2004/CE del Parlament Europeu i del Consell de 15 de desembre de 2004, relativa a un marc comunitari únic per a la transparència de les qualificacions i competències.

El Dossier Europass consta de cinc documents.

Dos documents que vosaltres podeu fer:

· Currículum Europass,

· Passaport de llengües Europass

I tres documents que elabora i expedeix l’administració competent:

· Suplement Europass al títol certificat

· Suplement Europass al títol superior

· Document de Mobilitat Europass

La Generalitat ofereix una web per a crear un PDF amb el teu currículum, no s’hi guarda cap dada ni tan sols t’inclouen a les dades del SOC. És un formulari per a crear un PDF, però al final et donen un RTF i si quan ja el tens a l’ordinador vols canviar-hi qualsevol cosa al cap d’alguns dies, has de tornar a entrar-ho tot o bé rectificar l’RTF amb el risc de desmuntar el format del document.

L’Europass també té la seva pròpia web, en castellà, per a crear el currículum, però, tal com la Generalitat no guarda el contingut sinó que t’ajuda a fer-lo, si hi fas canvis has de tornar a entrar-hi les dades.
 
Pàgines especialitzades

Si esteu cercant feina o volen canviar la que teniu, el primer que heu de fer és donar-vos d’alta a Linkedin, la xarxa social més important per a compartir dades professionals. Ells mateixos ofereixen via LinkedinLabs un ‘fabricador’ de currículums (Resume Builder) amb moltes plantilles i que us permet d’agafar les dades de Linkedin i entrar-ne d’addicionals de manera ben organitzada i publicar-ho en una URL, com també exportar-ho a PDF.

ResumUP agafa les teves dades de Facebook i/o Linkedin. Amb una presentació visual impactant, té bons consells i idees per a presentar les dades, però quan importava les meves insistia a posar-me que visc a Madrid. Són problemes menors, la part positiva és que és el més espectacular que he vist i crec que paga la pena el servei premium per 3 dòlars el mes. 
 

6486709D-C7EC-4EC4-868B-B54D359012C0
 

Infojobs té el seu propi ecosistema: et permet d’importar el currículum de Linkedin, però tot es queda dins d’Infojobs. No et permet de crear un currículum per a enviar a un altre lloc. És un portal per a trobar feina, no per a crear un currículum que pugueu fer servir en més llocs.

VisualCV, per la seva banda, permet d’identificar-te amb les credencials de Linkedin i ell solet t’agafa les dades que hi tens per a fer l’esquema del teu currículum. Inclou els teus llocs de feina (experiència professional), la formació acadèmica i les teves habilitats. Encara que hagis elegit una plantilla, tot el que hi has entrat s’aprofita si la que has triat no et fa el pes i vols canviar-la. També pots canviar d’idioma i els titulars es traduiran automàticament. I et permet de pujar una foto, però té pocs elements multimèdia prevists. Com gairebé tots els serveis esmentats, intentaran de fer-te pagar 6 dòlars el mes per la versió premium amb més plantilles, seguiment de les visites, exportació a PDF, etc.

LiveCareer és molt senzill i et va guiant i donant idees i fins i tot frases fetes per a cada apartat. Com molts dels serveis que veurem, només admet el castellà i, si vols descarregar un PDF amb el teu currículum, has d’optar per l’opció premium, de només 1,99 euros per catorze dies. Si no és el vostre escollit, com a mínim doneu-hi un cop d’ull per a ‘copiar’ les frases fetes.

ResumeBaking també permet d’importar les dades de Linkedin i té moltes opcions i plantilles per a fer un gran currículum.

Una manera diferent de fer un currículum, la trobareu a Cuvitt perquè, a més de plantilles, idees, fotos i seguiment, això que tothom té, dóna idees per a emfasitzar les habilitats personals i les qualitats, els dos apartats que cada vegada es miren més en un currículum. El sistema analitza el currículum i dóna a l’usuari més de ttenta tipologies i més de vint indicadors per a posicionar el currículum al mercat laboral. És una bona eina de diagnòstic personal i gratuïta. 

F50A38D2-2936-46ED-8C7A-9245C562A92E

I, finalment, el currículum més vídeo, el trobareu a Mi-curriculum-vitae, que permet de tenir-lo en línia per a poder ésser consultat sempre. A la seva pàgina inicial tenen els darrers currículums publicats amb vídeo perquè us en feu una idea.
 
Enviar el currículum

Ja sigui perquè ens l’han demanat o bé perquè fem prospeccions laborals, arriba el moment d’enviar el currículum per email i hem de seguir algunes normes elementals:

· Envia’l des de la mateixa adreça que has posat al currículum.

· Fes servir un compte d’email neutre: no s’hi val que el compte sigui superman@gmail.com o semblants.

· Envia’l en format PDF i, si en saps, en PDF signat i no modificable: farà l’efecte que en saps si envies un currículum que incorpora ja una mica de tecnologia. Evita d’enviar-lo en format Word: hi ha detectors de virus o receptors d’email que no els accepten per la perillositat i, a més, si no tenen la mateixa versió que tu pots ser que el teu currículum, al qual has dedicat moltes hores perquè quedi ‘maco’, es vegi fatal.

· Posa un nom al document on surti el teu nom i cognoms: qui el rebi ho tindrà més fàcil per a identificar-lo que no pas si rep un document xd45ret.pdf o bé curriculum.pdf.

· Al tema de l’email posa el codi de referència de l’oferta, el lloc de feina a què optes i el nom.

Amb aquests consells no us puc garantir que trobareu feina, però segur que causareu una bona primera impressió. La competència serà dura, però el premi pagarà la pena.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any