Els estats que més contribueixen al bé de la humanitat

  • Irlanda encapçala el Good Country Index, la classificació de països segons el benefici que aporten a la resta del món

VilaWeb
Redacció
06.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Moltes classificacions d’estats segueixen paràmetres calculats aïlladament, país a país. Però, en un món interconnectat com l’actual, en què molts problemes són d’abast mundial, és més lògic de presentar estatístiques tenint en compte l’acció exterior dels estats i mesurar-ne l’impacte en la resta de la humanitat. Això creu, si més no, Simon Anholt, autor del Good Country Index.

Tanmateix, hi ha un índex internacional que és elaborat durant dos anys a partir d’una trentena de bancs de dades de les Nacions Unides i més agències internacionals, vinculats al seu producte interior brut (PIB). Aquest índex mesura l’impacte de cada país a la resta del món en set categories: ciència i tecnologia, cultura, pau i seguretat mundial, ordre mundial, planeta i clima, prosperitat i igualtat, i salut i benestar.

Al capdamunt de la classificació hi ha Irlanda, que no va aportar tropes a l’Afganistan el 2010 (quan es va calcular l’índex) i té un alt índex de donacions, té poc creixement de població i quasi no genera refugiats. Irlanda és seguida per Finlàndia, Suïssa, els Països Baixos, Nova Zelanda, Suècia, la Gran Bretanya, Noruega, Dinamarca, Bèlgica i França.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any