Verònica Sánchez guanya el Premi Carlemany per al Foment de la Lectura amb ‘L’escapista’

  • L'autora explica la història d'un adolescent que empren un viatge d'un any per Àsia

VilaWeb
ACN
26.11.2014 - 09:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La barcelonina Verònica Sánchez (1983) ha estat la guanyadora del Premi Carlemany per al Foment de la Lectura 2014 amb la novel·la ‘L’escapista’ (títol provisional). Hi explica la història d’un adolescent que fa un gir en la seva vida quan el seu pare el convida a emprendre un viatge per l’Àsia. Una obra amb paral·lelismes evidents amb l’experiència de l’autora, que entre els anys 2011 i 2012 va viatjar alguns mesos per Rússia, Mongòlia, la Xina i el Tíbet, i va ser allà quan va començar a gestar el llibre. El Premi Carlemany, dotat amb deu mil euros, se singularitza perquè el jurat és format per nou adolescents, alumnes dels tres sistemes educatius d’Andorra.

La novel·la de Verònica Sánchez és una novel·la amb una forta presència de referents musicals, literaris i audiovisuals, i conté una reflexió sobre la incidència de les noves tecnologies en la manera de viatjar (impedeixen la desconnexió, la incertesa, la por i el viatge interior). És una obra, doncs, per a entendre el viatge com una manera de comprendre el món.

Verònica Sánchez va néixer a Barcelona el 1983 i és llicenciada en humanitats i periodisme a la UPF. Ha col·laborat amb ‘El País’, ‘El Punt’ i la revista ‘Quimera’. Actualment treballa de professora de literatura a l’Aula Escola Europea. Entre els anys 2011 i 2012 va emprendre un viatge semblant al que fa el protagonista de la seva novel·la, per una sèrie de països el continent asiàtic. Va ser durant aquesta ruta que va començar a gestar-se la novel·la. 

Un jurat adolescent

El Premi Carlemany per al Foment de la Lectura, el convoquen anualment el govern d’Andorra, Grup 62 i la Fundació Enciclopèdia Catalana. La particularitat d’aquest guardó és que el veredicte sobre l’obra guanyadora l’emeten estudiants andorrans d’entre 14 i 16 anys.

Prèviament, un consell lector format per sis adults ha estat l’encarregat de seleccionar tres obres d’entre les 22 presentades, i només aquestes han estat lliurades al jurat per a la seva valoració i per a l’adjudicació del premi, amb l’acompanyament i supervisió dels seus professors de literatura. 

Els integrants del consell lector han estat els escriptors catalans Núria Pradas i Mercè Escardó, els professors (representants dels tres sistemes educatius d’Andorra) Meritxell Bellmunt, Diana Figueras i Marta Farré i Ester Pujol, directora editorial de Columna Edicions. Quant als membres del jurat juvenil, han estat Bárbara Silva, Eva Sola i Ainhoa Cajas, de l’Institut Espanyol d’Andorra; Paloma Mesina, Mireia Antich i Emma Brightley, de l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Ordino; i Katia Heinzelmeier, Alba Raad i Anna Simonet, del Lycée Comte de Foix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any