Els republicans ja controlen les dues cambres del Congrés dels EUA

  • Dur revés per al president Barack Obama, que haurà de governar els dos últims anys de legislatura amb majories conservadores al Senat i la Cambra de Representants

VilaWeb
Redacció
05.11.2014 - 08:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit Republicà ha guanyat les eleccions de mitjan mandat als EUA amb la recuperació del control del Senat, que havia perdut el 2006. Com que mantenen la majoria a la Cambra de Representants, els republicans han aconseguit així el control total del Congrés nord-americà i estan en posició de dictar l’agenda parlamentària dels dos últims anys del segon mandat del demòcrata Barack Obama a la Casa Blanca.

Pel cap de la majoria republicana, Mitch McConnell, ‘aquesta experiència de massa estat ja ha durat prou’: ‘És l’hora de canviar de direcció i encarrilar el país en la bona via’, va anunciar després de saber que havia estat reelegit. I la bona via és, bàsicament, adoptar ràpidament mesures en favor del creixement econòmic del país.

Derrotes demòcrates

A més de perdre el control del Congrés, el Partit Demòcrata ha experimentat una derrota psicològica amb la pèrdua d’alguns estats importants. És el cas d’Illinois, on Obama va començar la carrera política. A Florida i Michigan, els governadors republicans Rick Scott i Scott Walker han obtingut victòries inesperades amb un marge de vot més gran que no es preveia.

A les eleccions es renovaven els 435 escons de la Cambra de Representants i un terç del Senat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any