Què diu el full de ruta de l’ANC sobre les eleccions avançades?

  • Forcadell va exigir ahir al president Mas eleccions abans de tres mesos, però no va parlar de candidatura unitària

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.10.2014 - 09:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 5 d’abril d’enguany, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va fer una assemblea general per a decidir un full de ruta 2014-2015 que preveia les diverses hipòtesis i etapes que havia de seguir el procés d’independència. Com és sabut, l’opció prioritària era la celebració d’una consulta el 9 de novembre amb la pregunta acordada pels partits sobiranistes. En cas de fallar aquesta opció, l’ANC va marcar dues vies alternatives: unes eleccions avançades amb caràcter plebiscitari i, si això no era possible per impediment de l’estat espanyol, la creació d’una assemblea de càrrecs electes amb caràcter constituent.

Per a cada una d’aquestes vies, l’ANC va dibuixar uns requisits fonamentals i va explicitar quin seria el seu paper en cada cas. En la situació actual, podem considerar que estem a cavall entre dos d’aquests escenaris: la consulta –diferent a la prevista el mes d’abril– i les eleccions avançades.

Pel que fa la consulta, l’ANC va dir ahir que hi donaria suport i que cridava a participar-hi en massa, sempre i quan el president Artur Mas convoqués eleccions abans de tres mesos. En canvi, la presidenta de l’ANC Carme Forcadell no va exigir en cap moment del seu discurs una candidatura unitària que donés a les eleccions avançades un caràcter plebiscitari i que permetés declarar la independència amb una nova majoria parlamentària.

El full de ruta de l’entitat no parla enlloc del termini amb què s’han de convocar les eleccions avançades. Ara, es pot deduir que s’haurien de fer a començament del 2015, tenint en compte que el full de ruta parla de la primavera del 2015 per a fer la declaració d’independència, ja sigui després d’una consulta o referèndum o després d’unes plebiscitàries. Ahir Forcadell deia: ‘Volem iniciar a la primavera del 2015 amb un nou parlament constituït’.

El mateix full de ruta deixa clar que ‘el paper de l’ANC ha de ser el d’empènyer la constitució d’una candidatura unitària dels partits i forces socials que proposin la Declaració d’independència com a primer acte del nou parlament i donar-hi tot el suport actiu’. El document concreta que caldrà ‘constituir una ‘Taula de forces polítiques i socials per a l’estat propi’ que condueixi aquest procés fins a la constitució de la candidatura unitària’.

Vegeu el punt complet del full de ruta de l’ANC que planteja la hipòtesi de les eleccions avançades:

«Eleccions anticipades. Un cop esgotades les possibilitats de celebrar la consulta el dia 9 de novembre, caldrà recórrer la darrera etapa per demostrar que ho hem intentat tot per la via pacífica i democràtica. La celebració de les eleccions anticipades, de caràcter plebiscitari, serà aquest darrer pas. El paper de l’ANC ha de ser el d’empènyer la constitució d’una candidatura unitària dels partits i forces socials que proposin la Declaració d’independència com a primer acte del nou Parlament i donar-hi tot el suport actiu. La candidatura ha de dur inequívocament en el seu programa que, en cas de majoria d’escons al Parlament, proclamaran la independència.

Destinataris: tots els ciutadans del país.

Requisits: enfortir la col·laboració i coordinació amb els altres actors del procés, especialment amb la resta de les entitats i organitzacions de la societat civil, i concertar la unitat d’acció amb les institucions catalanes i els partits polítics favorables a la independència.

Accions: Constituir una ‘Taula de forces polítiques i socials per a l’estat propi’ que condueixi aquest procés fins a la constitució de la candidatura unitària i, si cal, per tancar acords i compromisos amb altres candidatures que només comparteixin l’objectiu principal.

L’Assemblea ha de preparar la proposta que permeti constituir aquesta Taula i formalitzar els acords necessaris.

Terminis: Si escau, a partir de l’11 de setembre de 2014, data a partir de la qual es poden precipitar els esdeveniments.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any