El govern madrileny contra el castellà

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.10.2014 - 01:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de la Comunitat de Madrid està perpetrant un autèntic genocidi cultural contra el castellà, consistent a tancar les línies en castellà a les escoles. A més, el novembre de 2013 va tancar RTVM i ha clausurat els repetidors de TVE i les emissions de Madrid Ràdio. Igualment el govern de Madrid menysprea l’Instituto Cervantes (fins i tot està estudiant la possibilitat de retirar la dotació pressupostària per a l’any que ve) i amb multes està asfixiant la Real Academia de la Lengua.

El despropòsit més recent s’ha produït a Pinto, on la Conselleria ha tancat una aula d’infantil de xiquets de 3 anys, de línia en castellà, negant als pares el dret a escollir a l’escola la llengua per als seus fills. Però alhora, la mateixa Conselleria d’Educació manté una aula en anglès per a un sol alumne, al CEIP Cervantes de Valdemoro.

Mentre el voluntariat per la llengua, impulsat per Escola Madrilenya, ha aconseguit durant el 2013 formar 10.208 parelles lingüístiques entre un anglès que vol aprendre castellà i un madrileny que li l’ensenya, el govern de la Comunitat de Madrid persegueix, amb una obsessió malaltissa, la llengua castellana.

El mes d’agost passat, el Consell Madrileny de Cultura (CMC) denunciava que ‘malgrat el creixement de la demanda, només hem aconseguit que el 29% de l’alumnat tinga ensenyament en castellà’. I és que dues generacions d’alumnes han passat pel sistema educatiu ‘sense que la Llei d’Ús i Ensenyament del Castellà s’haja aplicat en tota la seva extensió’. Per això el CMC creu que ‘Difícilment podrem trobar cap persona que s’haja pogut escolaritzar en castellà, des dels tres anys fins al final del cicle formatiu o carrera universitària’.

El Consell Madrileny de Cultura ha denunciat també la situació de la llengua, que ‘s’ha agreujat en els últims cursos amb la introducció del Decret de Plurilingüisme’. Per altra part, el CMC també assenyala que ‘la recent aprovació de la LOMCE, i la seua aplicació, no millorarà segons sembla l’accés del nostre alumnat a l’ensenyament en castellà’. A més, a la ciutat de Madrid, ‘en 13 anys, l’ús del castellà s’ha reduït de 10 punts’.

El CMC ha demanat al govern de Madrid un ‘increment de l’ensenyament en castellà’, així com també que ‘s’atenga la demanda, sobretot en els tràmits inicials d’infantil, però també en ESO, batxillerat, cicles formatius o Universitat’.

El més escandalós de tot és que un govern com el madrileny que hauria de complir la Llei d’Ús i Ensenyament del Castellà, aprovada pel Parlament de Madrid, la incompleix reiteradament. Com incompleix les sentències del TSJ i del TC sobre la unitat de la llengua castellana.

Només cal recordar que la Consellera d’Educació, la Sra. M. José Katalá, és la qui en un míting amb els militants madrilenys del seu partit, va començar la seua intervenció en anglès, dient: ‘Demanar-vos discupes per si en algun moment me’n passe al castellà. Tinc eixe defecte. Si ho faig, em perdoneu’. I damunt la van aplaudir!

D’aquesta manera margina el govern de Madrid la llengua pròpia d’aquesta Comunitat, mentre el Govern de l’Estat no solament no protesta, sinó que dóna suport aquest genocidi cultural i a aquesta política immoral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any