La tertúlia proscrita

Qüestions d’ergonomia (1)

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions dels problemes informàtics

VilaWeb
Joan Jofra
04.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui parlarem del nostre cos, però en relació amb la informàtica, és clar. En concret, a la relació física que tenim amb l’ordinador. La informàtica ens facilita la vida, però ens fa ésser més sedentaris, treballem hores en posicions antinaturals i moltes vegades estàtiques, a l’oficina encara treballem asseguts en una cadira davant d’una taula amb l’ordinador a sobre, però també ho fem asseguts en sofàs, sales d’espera, trens, avions, etc. Tot ha canviat: l’espai i el temps de dedicació ja no és el mateix.

A les consultes dels metges, hi va gent amb patologies derivades de l’ús dels ordinadors, problemes oculars, d’esquena, de circulació, d’orella pel mal ús d’auriculars, etc.

Vejam què podem fer per ajudar-vos. I per fer-ho de manera integral, parlarem dels cinc sentits i al proper programa, de l’aparell locomotor i del mobiliari.

Els cinc sentits

Vista:
De quina mida ha d’ésser la pantalla? No serà mai prou grossa, però heu d’ésser endreçats perquè com més gran, més coses hi caben i més fàcil és desorganitzar-se. Tots els ordinadors nous permeten resolucions full HD, és a dir, 1920×1080 punts.

A quina distància? Heu de tenir la pantalla a uns 40-70 cm i tenir-la en posició vertical, una mica inclinada, uns cinc graus, més lluny la part superior.

A quina alçada? La part superior de la pantalla ha de quedar a l’alçada dels ulls. Precisament per això es van inventar les guies telefòniques, per apujar els monitors i els ordinadors portàtils, que són els que més baixos queden i més guies necessiten: així el monitor i el seu contingut és a la zona dels 5 als 35 graus.
La llum o il·luminació de dia i nit: si podeu, és millor tenir llum natural, però mai ha de venir del darrere perquè tindrem reflexos, ni de cara perquè ens enlluernarà. Si teniu llum artificial, procureu d’evitar els reflexos a la pantalla i dirigiu-la perquè es pugui veure el teclat. És molt important la intensitat lluminosa de la pantalla: si la pantalla no té regulador propi, al panell de control trobareu els reguladors per a software. La pantalla no ha d’ésser com un focus que us enlluerni, heu de poder veure el contingut sense que us cansi la vista. Millor pecar per defecte.

Vigileu que no se us assequin els ulls. Passar moltes hores amb la vista fixada en un punt petit, com és una pantalla d’ordinador, cansa la vista. A més a més d’exercicis de gimnàstica ocular, és molt aconsellable de tenir cura de l’assecament que es produeix amb llàgrimes artificials.

Podeu fer servir FadeTop (per a Windows) i TimeOut (per a Mac), dels mateixos que han fet Rebuild your Vision, un programa per a fer exercicis d’ulls.

Pantalles analògiques respecte a digitals. De la mateixa manera que hi ha televisors analògics i digitals, hi ha pantalles analògiques i digitals, i que sigui plana no significa que ho sigui. El connector us ho dirà: si teniu un connector HDMI (com els de la tele) serà digital i la qualitat de representació del contingut molt millor i no subjecta a interferències; si el connector és el de tota la vida (connector trapezoïdal de tres ratlles de pins), la connexió és analògica. Tot i això, és probable que el vostre ordinador tingui sortida digital d’alta qualitat i que no l’aprofiteu: verifiqueu-ho i, si podeu, canvieu-ho, perquè els vostres ulls us ho agrairan.

Si, en lloc de la taula del despatx o la dels deures de casa, treballeu o mireu l’Internauta espaterrats al sofà, intenteu d’apujar l’ordinador al nivell dels ulls: les vèrtebres patiran menys, encara que proporcionalment suposo que estareu menys estona que a la feina.

Ah! I recordeu de netejar la pantalla, us cansarà molt més una pantalla bruta i amb taques de greix dels dits que capta reflexos.

Tacte:

El teclat, hem de tenir-lo una mica inclinat, de 10 a 15 graus, no pla, i amb una plataforma recolzacanells que permeti que estiguin a una alçada similar a la del teclat per evitar el problema del túnel carpià, especialment si teniu un portàtil que queda més aixecat. Tots sabeu la història de la situació de les tecles: són així per dificultar l’escriptura ràpida, així que no us hi capfiqueu si escriviu amb dos dits i no del tot de pressa.

Encara que sembli una ximpleria, és important que el teclat no es mogui, que tingui una posició estable.
Ha de posar-se a l’alçada dels colzes i sota el monitor, no al costat, fent una ratlla virtual cos, braços, teclat i monitor.

Fem servir ratolí o trackpad? El ratolí s’ha de poder agafar amb la mà, no ha de ser tan gran que no ens hi càpiga i els tres dits centrals han de poder gestionar el ratolí. Recentment s’han generalitzat els trackpads dels portàtils també per a ordinadors de sobretaula. Personalment crec que és millor per a les mans que el ratolí, encara que això ens obligarà a un aprenentatge addicional, ara que ja sabíem fer rodar el ratolí 🙂

Oïda:

Si podem, hem de treballar en un ambient amb poc soroll. Si és necessari, podem intentar de fer servir auriculars que cancel·lin el soroll ambient. Aquí teniu una mostra de models d’Amazon.

Olfacte:

Si voleu respirar millor i tenir una atmosfera més neta i sense olor de ‘multituds’ feu servir maquinetes d’ozó. L’ozó, quan reacciona amb substàncies orgàniques productores de pudors, altera la seva estructura de tal manera que la nova substància és inodora. De la mateixa manera, els microorganismes existents en l’aire són eliminats i s’evita, així, el contagi de malalties (Wikipèdia dixit).

Gust:

I, finalment, vigileu no sumar al sedentarisme l’obesitat provinent d’anar picant mentre som davant d’un ordinador. L’aigua és un bon company i molt recomanable!

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any