Herrera demana als partits que deixin de banda les picabaralles i sumin esforços en defensa de la consulta

  • El coordinador nacional d'ICV assegura que el govern espanyol té al·lèrgia a la democràcia

VilaWeb
ACN
30.08.2014 - 16:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, ha lamentat que els partits polítics estiguin més focalitzats en les seves picabaralles en comptes d’afrontar ‘aquells qui volen impedir el dret de decidir’. ‘El problema que tenim és el govern central i la seva incapacitat de permetre la consulta’, ha subratllat durant la trobada tradicional d’inici del curs polític que s’ha fet a Blanes. En aquest sentit, Herrera ha assegurat que el govern espanyol té al·lèrgia a la democràcia i, per això, cal que hi hagi respostes unitàries a Catalunya. D’una altra banda, el coordinador nacional ha demanat al govern que deixi de parlar de la consulta i tracti temes com el pressupost.

Herrera ha participat en la tradicional trobada i dinar que ICV fa cada any per engegar el curs polític després de les vacances d’estiu. Aquest any l’acte s’ha fet a Blanes i ha comptat amb una trentena de persones. 

Des del principi, Herrera s’ha mostrat molt contundent contra el govern de la Generalitat. D’una banda, ha demanat al govern d’Artur Mas que ‘parli d’alguna altra cosa més enllà de la consulta’. ‘Cal que parli del pressupost, de les polítiques actives d’ocupació i que doni explicacions en matèria de salut perquè s’ha viscut un estiu terrible amb llits tancats.’ Segons Herrera, el govern de CiU manté una política sanitària ‘totalment esbiaixada en favor dels interessos privats. (…) Els mateixos serveis que es tanquen en la sanitat pública s’ofereixen a la privada.’

Segons Herrera, cal que Mas comenci el nou curs polític deixant clares les seves prioritats i començant a tractar els pressupostos de l’any vinent. ‘El 9-N tenim la consulta, però a partir del dia 10 ja s’haurà de començar a negociar i el govern encara no ha anunciat ni ha presentat el pressupost.’

Respostes unitàries

No obstant això, Herrera ha volgut valorar les últimes paraules de la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que divendres va assegurar que el govern de Mariano Rajoy tenia previst de recórrer contra la llei de consultes que aprovarà el Parlament de Catalunya tot assenyalant que la impugnació de la llei comportarà la seva ‘suspensió automàtica’. ‘El govern central té al·lèrgia a la democràcia’, ha reblat Herrera: ‘El gravíssim problema és l’actitud del PP amb totes les demandes democràtiques i això comportarà un greu problema de cara al futur.’ Per això, el coordinador nacional d’ICV ha assegurat que respecte a la posició del govern espanyol només valen les respostes unitàries i ha lamentat l’escenari de picabaralles en el qual es troben les formacions polítiques catalanes.

‘És una llàstima que a les portes de la Diada, l’accent se centri en les picabaralles entre les forces catalanes i el focus no estigui en contra aquells que volen impedir el dret de decidir’, ha ressaltat. El principal problema que afronta Catalunya, creu, és ‘el govern central i la seva incapacitat de permetre la consulta’.

‘El Govern ha de deixar de tenir una actitud condescendent amb Pujol’

Finalment, Herrera també ha valorat els últims esdeveniments relacionats amb el cas Pujol. D’una banda, ha assegurat que entenen, donen suport i comparteixen l’actitud de les entitats veïnals que es querellaran com a acusació popular en aquest afer. ‘La responsabilitat de personar-se davant Pujol és de la Generalitat de Catalunya i per tant tornem a demanar al govern que es personi en aquesta causa.’

Segons Herrera, el govern de Mas ha de deixar de tenir una actitud condescendent amb l’ex-president i ‘el clan Pujol’: ‘La principal víctima de tot això és el bon nom de la Generalitat, la condescendència de Mas és un mal favor pel prestigi del país.’ En aquest sentit, des d’ICV han fet una crida conjunta a fer un front ampli contra aquest afer que, segons Herrera, podria tractar-se ‘d’evasió fiscal o unes altres coses més greus’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any