Un influent think tank dels EUA analitza les implicacions militars de la independència de Catalunya

  • The Atlantic Council considera que l'especialització marítima catalana serà benvinguda a la Mediterrània

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.08.2014 - 19:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Les implicacions militars de la secessió d’Escòcia i Catalunya’ és el nom de l’anàlisi signada per James Hasik que ha publicat un dels think tanks més influents dels Estats Units, The Atlantic Council, sobre l’impacte geoestratègic des d’una perspectiva militar de les possibles independències d’aquestes dues nacions europees. L’anàlisi parteix de la hipòtesi d’una alta probabilitat per al sí a la independència a Catalunya i el no a Escòcia.

El think tank nord-americà adverteix l’OTAN que no pot prendre’s a la lleugera cap de les dues possibles independències, però considera que ‘la independència de Catalunya plantejaria menys problemes militars per a l’Aliança Atlàntica que no pas la d’Escòcia’. Segons l’Atlantic Council, tant Catalunya com Escòcia volen integrar-se a la Unió Europea i a l’OTAN, però ‘els dos organismes internacionals han avisat que l’adhesió no és automàtica i que cal l’aprovació de tots els estats membres per a entrar-hi’. L’anàlisi recorda l’exclusió de Macedònia d’aquests organismes pel vet de Grècia.

A més, Hasik considera que difícilment Espanya podrà impedir una actuació decidida de Catalunya cap a l’autodeterminació. Però també es qüestiona si uns altres estats poden considerar perillosa la integració de Catalunya a Europa, perquè podria despertar nous moviments secessionistes al continent.

Respecte d’Escòcia, diu que seria poc plausible que Londres acceptés la independència d’Escòcia i, en canvi, no acceptés que s’integrés a l’OTAN. ‘Una unió monetària podria quedar fora de la negociació, però un regateig dels seriosos afers de la defensa seria inacceptable’, diu James Hasik.

Després d’analitzar les posicions estratègiques dels caps nuclears dels submarins britànics en aigües d’Escòcia, Hasik es demana amb què poden contribuir Catalunya i Escòcia si són admeses a l’OTAN. I fa referència a les declaracions de l’experta en seguretat i defensa, Anne Marie Slaughter, ex-alt càrrec del Departament d’Estat dels EUA, que opina que una Catalunya i una Escòcia independents farien una molt bona feina defensant-se elles mateixes. Hasik considera que les conseqüències per a l’OTAN serien diferents en un cas i en l’altre. Segons un ex-militar que també es va reunir amb Hasik i Slaughter, ‘els escocesos pensen que la defensa és un bé gratuït’. I contraposa aquesta actitud amb la de Catalunya.

‘Catalunya té una població de 7,3 milions d’habitants, amb més de tres-cents mil milions de PIB. Dedicant tan sols un 1,6% d’aquest PIB a la defensa, proveiria sobre 4,5 mil milions anualment, més o menys com Dinamarca, que té unes forces armades eficients i reconegudes. Els plans militars de Catalunya són vagues, però fins ara posen l’accent en la marina. Amb ports excel·lents a Barcelona i Tarragona, Catalunya està ben posicionada com a poder naval menor’, diu Husik.



Per a saber-ne mésThe Atlantic Council: una veu amb una influència excepcional en la política americana

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any