Passola: ‘El nou estat català ha de dedicar d’un 2% a un 3% del pressupost a la cultura’

  • La directora de cinema denuncia que la cultura hagi estat la gran abandonada amb un 1% dels pressuposts

VilaWeb
Redacció
20.08.2014 - 12:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, creu que el nou estat català haurà de tenir com a mínim un 2% o un 3% del pressupost global dedicat a la cultura. Si es fa així, diu que el retorn serà del doble del que s’ha posat. ‘No demano més que la indústria de l’automòbil o els pagesos: la cultura no n’ha de ser l’excepció’. Passola ha criticat que la cultura hagi estat la gran abandonada amb un 1% dels pressuposts. Ha demanat més recursos que donin la centralitat política necessària a la cultura perquè és un gran factor de cohesió interna i també la carta de presentació més important que podem oferir al món. Passola veu clar que amb un estat nou que neix hem d’explicar qui som i es pot explicar amb la cultura, perquè tenim bon teatre, bons poetes, bons pintors, bon cinema i bona música. 

A la pregunta de si espera més del Govern, ha assenyalat que ‘ara estan molt acorralats i econòmicament molt ofegats. Si tanquen hospitals, què vols demanar? Les crítiques van cap a un govern espanyol que ha jugat contra la cultura d’una forma radical i cap a un model català, no d’ara perquè hi ha una situació atípica, que anteriorment ha jugat molt poc amb la cultura’. Ha posat en relleu la situació actual d’emergència: ‘Al CoNCA mai no havíem tingut un pressupost tan baix en cultura, amb un 1%, mentre que als països europeus tenen un 2%’.

La importància de la taxa a les operadores 

La presidenta de l’Acadèmia ha destacat que en el cinema català una cosa que ha canviat fonamentalment, però que encara no es farà palès als pròxims Gaudí, és la taxa del cinema a les operadores telefòniques. En aquest sentit ha dit: ‘Si per elles passa tota la pirateria, això es gravíssim. Fan molt negoci amb una cosa que és il·legal. Com es compensa això? Ho recorreran, i és lògic, però amb la boca petita. Elles són les primeres interessades a participar del negoci perquè s’han de nodrir de producció audiovisual.’

Segons Passola aquesta taxa permetrà que es pugui fer un mínim de cinema amb uns comptes més o menys estàndards amb els pressuposts mitjans i baixos europeus. Ha considerat que les pel·lícules de baix cost i creatives són la imatge de marca de Catalunya, tot i que hi pot haver produccions més grans. En aquest context, ha afirmat que a Catalunya hi ha gent molt bona en el sector del cinema i ha assegurat que no entén per què ‘Pa negre’ ha de ser una excepció. Passola ha recordat que l’any que es va estrenar aquest film, del qual va ser productora, hi va haver pel·lícules molt destacades com ‘Herois’ o ‘Bruc’. Ha recordat, també, que molt del talent català que treballa als Estats Units vol tornar si hi ha recursos. Creu que el cinema català, amb els diners provinents de la taxa i amb uns mínims de recursos, rebrà un impuls que es notarà.

Ja fa més d’un any que Passola és al capdavant de l’Acadèmia del Cinema Català i ha dit que ha estat més profitós del que esperava. Ha destacat que l’Acadèmia ha estat acceptada com una acadèmia europea més i que és l’única que no té estat, i s’ha treballat molt per la taxa a les operades. 

Objectiu: cercar el públic català 

Passola ha dit que l’objectiu és contribuir al repunt de la producció i, sobretot, cercar el públic català. ‘Hem de trobar un públic com el té el teatre, la música, la pintura i la dansa. No és que aquest públic sigui minso, sinó que no en tenim prou, hem de tenir un gruix de públic propi més fort.’ Ha defensat i celebrat que a Catalunya hi ha un cine divers de gèneres i llengües. ‘Hi ha un plus de proximitat que hi és a la televisió, que el tenim amb la ràdio, però no amb el cinema. A “Pa negre” vam tocar aquest públic, el vam tenir abraçat’, ha assegurat. 

Per una altra banda, ha recordat que el mandat a l’Acadèmia del Cinema Català és de quatre anys i prou. Creu que es pot renovar, però ha manifestat que passa el mateix que amb la política: ‘Mantenir-se molt temps en un lloc de poder té molts riscs i s’ha vist clarament amb els polítics, i a l’Acadèmia també perquè no deixa de ser un lloc de poder en el qual les opinions tenen molta difusió.’ 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any