Què passarà el 9-N: debat a l’UCE en directe a VilaWeb

  • Josep Rull (CiU), Gemma Calvet (ERC), Josep Vendrell (ICV) i David Fernàndez (CUP) analitzaran la situació del procés i els passos a seguir

VilaWeb
Redacció
20.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) organitza avui a les dotze del migdia una conferència amb els dirigents dels principals partits polítics a favor de la consulta. Josep Rull (CiU), Gemma Calvet (ERC), Josep Vendrell (ICV) i David Fernàndez (CUP) explicaran el seu punt de vista sobre la situació del procés sobiranista a l’acte ‘2014. Any zero. On som?’.

Aquest serà el primer cop, després de les polèmiques declaracions de la vice-presidenta Joana Ortega, que els representants de les formacions polítiques sobiranistes es troben per debatre públicament les situacions que poden esdevenir-se des d’ara fins a la tardor.

També diran quines són les seves posicions ara que el president Mas ha reiterat la voluntat de votar el 9-N, l’últim cop en la commemoració de la batalla de Talamanca, la setmana passada.

Quan faltaven sis mesos per a la consulta, Vilaweb va fer un recull de les opinions dels partits de l’acord del 12-D, que dirigeixen, ara com ara, el procés a les institucions. En vista del debat d’avui, us oferim una mirada retrospectiva de les posicions que tenien aquests mateixos partits el mes de maig.

CiUl’única alternativa és votar

Jordi Turull, actual president del grup parlamentari de CiU, assegurava que l’única hipòtesi amb què es treballava era la consulta, preveient totes les possibilitats per a fer una votació legal i amb totes les garanties. En aquell moment, Turull no es plantejava no votar, i va deixar anar un ‘ara no toca’ a l’hora de parlar d’alternatives.

La incògnita d’avui és si Josep Rull, coordinador general de CiU, parlarà de cap altre pla que no sigui el 9-N. El president Mas ha reiterat que només n’hi ha un, i és votar, però tampoc no es poden defugir les declaracions de diferents membres del govern, com la vice-presidenta Joana Ortega, que han descartat d’infringir la llei espanyola per fer la consulta.

ERC, rebutja alternatives al 9-N

Marta Rovira, secretària general d’ERC, va dir en aquest reportatge de Vilaweb que el 9-N els catalans votarien. Rovira invocava en aquell moment la llei de consultes –en tràmit final al parlament– per poder votar sense el permís del govern espanyol. Va assegurar que se signaria el decret de convocatòria amb l’empara d’aquest marc legal i que la Generalitat tindria tots els elements per poder organitzar la votació. Com Turull, no va voler parlar d’alternatives al 9-N i es va demanar què faria l’executiu espanyol per impedir la consulta. També va dir que si Madrid aconseguia retirar les urnes del carrer, la causa catalana guanyaria al món.

Avui la diputada Gemma Calvet parlarà de la posició dels republicans en aquest moment. Fins ara, ERC s’ha mantingut ferma a votar el 9-N, digui què digui el Tribunal Constitucional espanyol. Ara, ha rebutjat d’entrar el govern abans de la tardor.

ICV, amb el full de ruta

Pel que fa als ecosocialistes d’ICV, a sis mesos de la consulta, el diputat Jaume Bosch –del sector independentista– va explicar a Vilaweb els passos que es farien fins al setembre. I, de moment, s’ha seguit aquest full de ruta. Bosch deia que la llei de consultes s’enllestiria a l’estiu i després es portaria al Consell de Garanties Estatutàries, i que al setembre s’arribaria al final del tràmit. Amb tot, va admetre que segurament la llei s’enviaria al Tribunal Constitucional espanyol, però va dir que el decret de convocatòria s’havia de signar abans que això passés; així, la consulta seria convocada dins un marc legal. Bosch es mostrava convençut que el 9-N els catalans votarien. 

En la conferència d’avui, l’encarregat de defensar les tesis dels ecosocialistes serà Josep Vendrell. A hores d’ara, ICV encara no ha dit si farà campanya a favor del sí-sí o del sí-no.

La CUP, desobediència civil

El principal partit de l’esquerra independentista, la CUP, deia que s’arribarien a posar les urnes al carrer el 9 de novembre vinent. Ara, el diputat Quim Arrufat advertia de la ‘repressió administrativa i judicial’ que creia que hi hauria per part de l’estat espanyol a la tardor i avisava que hi hauria un clima de tensió. També es demanava si el govern de Catalunya seria capaç de mantenir-se ferm en la decisió de fer la consulta.

El diputat avisava de l’hostilitat de l’estat espanyol i de la guerra bruta a l’hora de crear conflictes interns o d’amenaçar el personal encarregat d’organitzar el 9-N. D’una altra banda, rebutjava les eleccions plebiscitàries com a substitutòries de la consulta i optava per fer el referèndum tant sí com no.

La conferència d’avui, on intervindrà David Fernàndez, té lloc quan la CUP ja ha ratificat en assemblea el que Arrufat havia anunciat: desobediència civil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any