La Federació Catalana de Municipis es reuneix per abordar l’escàndol dels sobresous

  • L'entitat obre una 'exhaustiva anàlisi' de la gestió de Bustos · Alguns dels batlles afectats han dit que no en sabien res i han tornat els diners cobrats

VilaWeb
VilaWeb
ACN
04.07.2014 - 11:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) es reuneix aquesta tarda per abordar la situació després que s’hagi fet públic que 44 càrrecs de la federació haurien rebut sobresous, segons indica un informe dels Mossos d’Esquadra. Diversos batlles afectats de diferents partits han manifestat la seva indignació per la situació i demanaran explicacions aquesta tarda a la direcció de la FMC, concretament al seu president Manel Bustos i al secretari general, Adolfo Moreno. De moment, els  batlles i ex-batlles de CDC i d’ERC que havien cobrat els imports sospitosos han anunciat que tornen de manera cautelar els diners a través d’un taló nominatiu adjunt. La batllessa de Tiana (PSC) també ha posat l’import cobrat a disposició del jutge.

En un comunicat, la FMC també ha anunciat que havia obert una anàlisi ‘exhaustiva’ de la gestió de l’entitat anterior al 2013, quan Manuel Bustos va deixar la presidència en favor de Xavier Amor. Explica que ha pres aquesta decisió no només per ‘l’exigència que demana el compromís i la responsabilitat de la FMC amb els ciutadans i el seu territori sinó també per respecte a l’esforç de les persones i especialment dels batlles’. També diu que des del 2013 s’han aplicat mesures de transparència, i avisa que, a l’espera del resultat de l’anàlisi, es reserva el dret d’emprendre les accions que consideri adients. Per la seva banda, Amor, que és un dels batlles implicats, ha dit que quan va arribar a la presidència l’any passat va suprimir les dietes als membres del comitè executiu.

[Més informació: Els batlles implicats s’afanyen a justificar-se]

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció estudia si demana que s’encausin els quaranta-quatre càrrecs. L’organització va explicar ahir en una conferència de premsa que n’havien rebut tota la informació i que ara l’estudiarien amb detall, perquè conté tres mil folis. Si quan ho hagin analitzat tot, n’infereixen que els batlles van cobrar sobresous demanaran que siguin encausats i exigiran la dimissió dels afectats, ‘siguin del color polític que siguin’. Fonts jurídiques han apuntat a l’ACN que la fiscalia també estudiava si encausava una part dels implicats.

La plataforma va rebre la interlocutòria i l’atestat dels mossos d’esquadra de la peça sorgida de la investigació del cas Mercuri. S’hi investiga si quaranta-quatre càrrecs de la Federació de Municipis de Catalunya van rebre sobresous per bé que constava que eren diners corresponents a dietes i desplaçaments.

L’advocat de l’Associació Lliure d’Advocats de Catalunya (ALLAC), Raül Garcia, ha explicat que analitzaven tota la documentació per determinar si es podien considerar sobresous o no i, segons la conclusió a què s’arribés, demanar-ne els encausaments. Garcia ha dit que, en principi, tots han de saber que per un càrrec públic només poden rebre un sou.

Després d’una primera anàlisi, la plataforma expressa l’estranyesa pel fet que, si aquestes quantitats corresponien a desplaçaments, rebessin més diners els batlles de l’àrea metropolitana de Barcelona –més propers a la seu de la federació– que no pas els que es desplaçaven de més lluny.

Implicats de tots els colors polítics

Segons la informació de què disposa la plataforma, els càrrecs que havien rebut aquests sobresous són Manuel Bustos (Sabadell) que va rebre 23.964 euros entre 2011 i 2012, Miquel Arisa (Centelles) amb 10.548, Joaquim Balsera (Gavà) amb 5.000, María José Beltran (Tivenys) amb més de 4.000, Lluís Caldentell (Pontons) amb 5.199 euros, Josep Maria Freixanet (Olost) amb 5.720, Carme Garcia (Rubí) amb 5.720 euros, Maria Montserrat Mundi (Sant Quirze del Vallès) amb més de 3.000, Lluís Tejedor (el Prat de Llobregat) amb 12.870, Xavier Amor (Pineda de Mar) amb 3.333, Josep Fèlix Ballesteros (Tarragona) amb 5.397, Xavier Casoliva (Guissona) amb 3.333, Joan Castanyo (Sant Celoni) amb 3.333, Ana del Frago (Barberà del Vallès) amb 3.333, Isabel Garcia (Santa Perpètua de Mogoda) amb 3.333, Núria Marín (l’Hospitalet de Llobregat) amb més de 7.500 i Joan Miguel i Rodríguez (Monistrol de Montserrat) amb 3.333.

Més noms que surten són Joan Mora (Mataró) amb 5.000 euros, Víctor Orrich (Tremp) amb 2.249, Carles Pellicer (Reus) amb 5.000, Estanislau Puigartigues (l’Escala), Martí Pujol (Llinars del Vallès) amb 3.333, Esther Pujol (Tiana) amb 3.333, Manuel Reyes (Castelldefels) amb 5.000, David Rodríguez (Solsona) amb 7.500, Teodoro Romero (Santa Margarida Montbui) amb 3.333, Jordi Sanjosé Buenaventura (Sant Feliu de Llobregat) amb 3.333 i Mireia Solsona (Matadepera) amb més de 2.000 euros.

Pel que fa a l’antic comitè, poden haver rebut també quantitats fixes Ivan Arcas (Molins de Rei), Llorenç Artigues (Vilassar de Dalt), Jordi Baiget (Sitges), Joan Antoni Baron (Mataró), Josep Camprubí (Manresa), Ignasi Cardalús (Barcelona), Josep Coscunera (Guissona), Teresa Ginestar (Mollerussa), Teresa Jordà (Ripoll), Glòria Mata (Torrelles de Llobregat), Anna Pagans (Girona), Lluís Miquel Pérez (Reus), Iolanda Pineda (Salt), Pere Prat (Manlleu), Joan Segué (Parets del Vallès) i Josep Maria Tos (Riudecanyes). En aquests casos les quantitats rebudes van de 800 euros a 2.784.

La portaveu de Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Elvira Màrmol, ha dit que hi havia càrrecs del PSC, CiU, ICV, ERC i PP, però ha volgut remarcar que majoritàriament eren del PSC.

Els batlles de Tarragona i Solsona ho neguen

El batlle de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha negat haver rebut sobresous de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). S’ha afanyat a desmentir rotundament que hagués cobrat dietes per un total de 5.397 euros, i ha fet arribar als mitjans de comunicació un informe policíac on consta que en la documentació i comptabilitat comissada el 27 de novembre del 2012 no s’han localitzat les transferències cap a ell. Fonts de la batllia han dit a l’ACN que aquestes dietes podien ser incloses en el pressupost de l’FMC, però que Ballesteros no les va arribar a cobrar mai.

Per una altra banda, el batlle de Solsona, David Rodríguez (ERC), ha dit en un comunicat que no tenia res a amagar i que sempre havia actuat correctament. Ha anunciat que quan disposi de tota la informació l’explicaria als veïns de Solsona a través d’una convocatòria de participació ciutadana. Rodríguez ocupa una vice-presidència de la FMC i sembla que va percebre uns 600 euros mensuals durant un any.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any