‘La tertúlia proscrita’

L’Ajuntament de Barcelona s’obre a cedir temporalment Can Vies si presenta un projecte viable i segur

  • Forn proposa que desenruni TMB per evitar situacions perill

VilaWeb
VilaWeb
Rafa Garrido – ACN
04.06.2014 - 13:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Barcelona és obert a ‘cedir temporalment’ Can Vies als col·lectius que el gestionaven i el tenien ocupat. Així ho ha explicat el primer tinent de batlle, Joaquim Forn, que ha condicionat aquesta possibilitat a la presentació d’un projecte arquitectònic viable, legal, segur i tramitat amb llicència d’obres. L’Ajuntament, però, adverteix que aquesta cessió seria temporal, per uns 24 o 30 mesos, fins que s’executi la tercera fase del planejament del barri. 

D’una altra banda, Forn ha demanat als col·lectius que treballen aquests dies a Can Vies que deixin aquestes tasques i que sigui TMB qui desenruni l’espai per seguretat i per evitar perills.

Joaquim Forn ha volgut comparèixer aquest matí, al costat del regidor d’Urbanisme, Antoni Vives, i del regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, hores abans que els col·lectius de Can Vies es reuneixin aquest vespre. L’Ajuntament vol deixar clar que té la ‘plena voluntat política d’arribar a parlar de tot, perquè tot es pot posar sobre la taula en escenari de diàleg, no violència i legalitat’.

En aquest sentit, Forn ha remarcat que no es tanca a cap possibilitat, i que fins i tot contempla l’oferta de cedir ‘provisionalment i temporalment’ l’espai de Can Vies als col·lectius fins que, d’aquí a 24 o 30 mesos, s’executi de manera definitiva el planejament i s’enderroqui l’edifici. Amb tot, el tinent de batlle ha matisat que d’arribar a aquest acord, tot s’hauria de fer ‘dins la legalitat i garantint la seguretat’.

Això significaria que per poder utilitzar durant aquest temps l’espai haurien de presentar ‘un projecte arquitectònic, demanar una llicència d’obres’ i executar els treballs d’adequació de la mateixa manera que ‘qualsevol altre veí que vulgui fer obres o activitats’ al barri. El que no està disposat a fer l’Ajuntament és a fer-se càrrec de la rehabilitació de l’edifici, ja parcialment enderrocat. Així, haurien de ser els propis col·lectius qui costegessin les obres i els tràmits legals per poder-les fer. 

Antoni Vives ha volgut remarcar que si s’opta per aquesta proposta, l’ús seria provisional i temporal, perquè Can Vies ‘és un espai que es necessita per fer el plantejament urbanístic de la zona’. ‘Com que forma part de la tercera fase de la cobertura de les vies, tenim un temps per adequar-nos, entre 24 i 30 mesos’, ha concretat Vives. 

Per la seva banda, Jordi Martí ha reiterat la seva total disponibilitat a ‘seure, parlar i dialogar’ sense apriorismes, sempre que es mantingui l’absència de violència i es facin propostes ‘dins de la legalitat. ‘tenim voluntat d’obrir-nos a formules imaginatives, amb diàleg i legalitat’, ha dit, tot advertint que les ofertes fetes mesos enrere i prèviament al desallotjament i l’enderroc parcial ‘no es podran reiterar mimèticament’. 

Amb tot, Joaquim Forn ha insistit en que aquesta proposta temporal no té ‘ni més ni menys’ pes en les negociacions i que l’Ajuntament està disposat i obert a qualsevol proposta, incloent el trasllat d’activitats a altres espais. 

El que sí corre presa per al govern municipal és el desenrunament de la part enderrocada de Can Vies. En aquest sentit, Forn ha recordat que ‘hi ha dos informes on queda evident el risc per a les persones’ que existeix ara mateix, mentre els col·lectius treballen a l’espai per treure ells mateixos les runes. És per això que ha ‘demanat’ que ‘de forma acordada’ sigui TMB –propietària de l’espai– qui ‘assumeixi la retirada de la runa per fer-ho de forma ordenada, segura, estable i professional’. ‘No demanem res més que no es demani a qualsevol que estigui fent unes obres’, ha afegit, tot afirmant que el plantejament és ‘tant de sentit comú que estem convençuts que aviat arribarem a un acord per treure el que podria desprendre’s i caure’.


Informació relacionada: 

Retiren l’excavadora cremada que va començar l’enderroc de Can Vies

L’Ajuntament de Barcelona accepta la negociació sobre Can Vies mentre no hi hagi violència


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any