Arrenca la Mostra d’Igualada amb una dotzena d’estrenes

  • El pressupost d'aquesta vint-i-cinquena edició creix lleugerament i se situa als 278.333 euros

VilaWeb
ACN
24.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil celebra vint-i-cinc anys amb una programació de quaranta-vuit espectacles que oferiran un total de 105 representacions. D’aquests, una dotzena són estrenes, que es podran veure a la capital de l’Anoia fins el 27 d’abril. El director artístic del festival, Òscar Rodríguez, destaca que s’han tingut en compte criteris de ‘novetat, qualitat, innovació, risc i diversitat de gèneres’ a l’hora d’escollir els espectacles de la programació oficial. Com a novetat, la Mostra incorpora un nou espai paral·lel de l’Associació de Narradors Professionals de Catalunya i renova totalment la Llotja professional. 

‘Vint-i-cinc anys portant pares al teatre’, amb aquest eslògan la Mostra arriba al seu primer quart de segle i desembarca a la capital de l’Anoia d’avui a diumenge. D’entre les 274 propostes rebudes, l’equip artístic del festival ha escollit un total de 48 espectacles per formar part de la programació oficial.

Una de les novetats d’aquest any és l’Espai paral·lel, que enguany gestionarà l’Associació de Narradors Professionals de Catalunya i s’ubicaran a l’Escola de Música d’Igualada. Segons el gerent de la Mostra, Òscar Balcells, es tracta ‘d’una finestra més perquè els artistes puguin participar del festival i serà un espai gestionat per les mateixes entitats o sectors que hi vulguin participar’. D’aquesta manera, el propi sector ‘proposarà una programació paral·lela a La Mostra’, apunta. En aquesta edició, sis narradors presentaran un total de nou espectacles. 

Les funcions es poden veure en dotze espais diferents –set de tancats i cinc a l’aire lliure–, a més dels recorreguts dels espectacles itinerants. Entre els espais d’actuació enguany s’incorpora per primer cop el complex de la Igualadina Cotonera, un antiga factoria tèxtil del 1841 que es troba en ple procés de recuperació i rehabilitació. Pel que fa al pressupost de la fira, aquest s’incrementa prop d’un 5% respecte l’any passat i se situa als 278.333 euros.

La companyia de circ Cap i Cua és l’encarregada d’inaugurar la Mostra amb ‘Entredos’, un espectacle sense paraules que submergeix l’espectador en el seu món màgic, poètic i còmic, fent-lo dubtar de si és despert o somnia. L’espectacle de cloenda anirà a càrrec dels veterans Rah-mon Roma i Cia amb l’espectacle ‘Ràdio Europa’, una dels dotze propostes d’estrena.

Gèneres per a tots els públics

Una altra de les novetats d’enguany és la programació d’espectacles pensats especialment per a un públic jove, amb propostes com les del mag Antonio Díaz Cascajosa, ‘Ilusión’; la innovadora performance al carrer de Roger Bernat, ‘Domini Públic DIWO’; els ballarins i músics Trakatap; o l’espectacle ‘GagsOntrix’, que la companyia Punt Moc va portar l’estiu passat a Corea del Sud.

Per als més menuts també hi ha diferents propostes com les de Ángeles de Trapo (‘Viajeros del Carrusel’), Samfaina de Colors (‘Cabaret Patufet’) o Mini mumusic (‘Petits Prínceps’). A més, La Mostra comptarà enguany amb un espai per a peces de petit format com les de la Cia. d’Espectacles Pa Sucat, que presentaran l’espectacle ‘El vestit nou de la caputxeta amb botes’; Manofactoria amb ‘Menut Cabaret’; o Alma i la mar de contes que portaran els ‘Contes empaperats i personatges esbojarrats’.

La 25a edició també comptarà amb espectacles de companyies reconegudes com Farrés brothers i cia., que presenten el nou espectacle ‘Tripula’ dins d’un iglú de vent (una construcció efímera feta amb tela de globus aerostàtic); els veterans Rah-mon Roma i Cia., que celebren 30 anys sobre l’escenari: la Cia. Titelles Sebastià Vergés, amb l’espectacle ‘El fantàstic Màgic d’Oz’; o els valencians Maduixa Teatre amb ‘Dot’. 

La Llotja professional es renova 

L’espai dedicat als professionals del sector, la Llotja, arriba enguany amb una nova cara. Segons ha explicat el gerent de la fira, Òscar Balcells, s’ha volgut donar-li un nou format a aquest espai i, per això, ‘hem abandonat la carpa amb els tradicionals estands i traslladarem La Llotja a un espai diàfan, sense parets i més versàtil perquè es pugui generar un intercanvi més important d’informació’. L’espai professional s’ubicarà a l’auditori de l’Ateneu Igualadí. 

D’entre les activitats que s’han organitzat per als professionals, destaca el cinquè Mercat de projectes d’espectacles, una iniciativa que pretén facilitar la producció de nous espectacles, i la jornada ‘La programació per a tots els públics 25 anys després’, que comptarà amb la participació de Joan Ollé i Joan Barril també dels diferents directors artístics que ha tingut el festival. A més, s’organitzaran per primer cop els ‘speed datings’, amb l’objectiu de posar en contacte professionals del sector de les arts escèniques. 

Vint-i-cinquè aniversari 

La celebració dels vint-i-cinc anys de la Mostra s’ha concebut com un aniversari col·lectiu que vol implicar el públic i els diversos professionals que l’han fet possible al llarg de la seva història. Per això, s’ha fet una crida a través de les xarxes socials a joves que enguany fan 25 anys perquè participin explicant els seus records de La Mostra d’Igualada. Les companyies que han actuat a la fira també han estat convidades a felicitar La Mostra fent els seus propis vídeos, que es difondran a través de les xarxes socials. A més, s’han programat dues exposicions: ’25 anys de La Mostra’, amb cartells, materials i imatges projectades de les diferents edicions i, una altra, de fotografies de Mingo Vallès titulada ‘Mostra mirades’.

Una fira oberta a la ciutat 

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada, Josep Miserachs, ha destacat que La Mostra és una ‘aposta de ciutat’, que ‘mostra l’ADN d’Igualada’. El regidor ha destacat la qualitat dels espectacles, així com també el fet que la fira igualadina hagi aconseguit atreure el públic familiar que, segons ell, ‘és un dels més buscats i amb La Mostra ho hem aconseguit’. Miserachs també ha volgut agrair la feina de la cinquantena de voluntaris que cada any participen en el bon funcionament de La Mostra. 

De la seva banda, la directora dels serveis territorials de Cultura a la Catalunya Central, Maria Àngels Blasco, ha destacat que La Mostra és ‘una eina’ i un espai d’intercanvi tant entre els professionals com amb el propi públic perquè ‘La Mostra sempre ha estat oberta la ciutat’. Blasco també ha remarcat la importància que el públic jove vagi al teatre perquè ‘demà aquests joves seran els que hauran d’omplir les sales de concerts o dels teatres’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any