La política social i de salut de la Mancomunitat, exposada al CCCB

  • Les quatre diputacions catalanes impulsen el projecte expositiu en xarxa en el centenari de la institució

VilaWeb
VilaWeb
ACN
13.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona va inaugurar aquest dimarts la primera exposició del centenari de la Mancomunitat, i una de les sis que durant l’any es podran veure a les quatre demarcació catalanes. Amb el títol genèric ‘L’inici del demà. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys‘, cada una de les mostres se centrarà temàticament en una de les obres de la Mancomunitat. El CCCB, per exemple, ho fa amb la política social i de salut de la institució, sota l’epígraf ‘De la beneficència al servei públic de salut’. El director de l’equipament, Marçal Sintes, ha explicat que es van inclinar per les ‘exposicions en xarxa per reflectir la voluntat de la Mancomunitat d’articular tot el territori’.

Les diputacions de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona estrenen aquest dimarts la primera de les diverses exposicions que organitzaran durant aquest any amb l’objectiu d’analitzar la història, els artífex, el pensament i l’obra realitzada per la Mancomunitat de Catalunya, coincidint amb el centenari del naixement de la institució.

La iniciativa expositiva s’ha plantejat ‘en xarxa’, en expressió de Marçal Sintes, i inclou sis seus diferents. La primera, al CCCB de Barcelona, conté una primera part introductòria amb la història i cronologia de la Mancomunitat (1914-1923), i una segona part centrada en l’obra sanitària de la institució, descrita a la mostra com el pas ‘de la beneficència al servei públic de salut’. Cintes ha indicat que el CCCB, que anys enrere va acollir la Casa de la Caritat, era l’espai idoni per parlar d’aquesta parcel·la de l’activitat de la Mancomunitat.

A Barcelona també s’organitzen dues exposicions més. Una, que s’inaugura dimecres, serà a l’Escola Industrial i estarà centrada en les noves estructures per a l’educació creades en aquella època, com la pròpia Escola Industrial. La segona tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) de l’11 d’abril al 4 de juny, i se centrarà en ‘l’impuls al coneixement científic’ per part de la Mancomunitat.

D’altra banda, l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull entre el 10 d’abril i l’1 de juny la mostra dedicada a la tasca relacionada amb la millora de les comunicacions (telefonia i obres públiques). El Palau de la Diputació de Tarragona serà l’espai que aculli la mostra centrada en la Xarxa de Biblioteques Populars (des de finals de maig fins a finals de juliol), i finalment, la Casa de Cultura de Girona organitzarà del 17 de juny al 27 de juliol la mostra dedicada a la ‘Normalització lingüística’, que recull l’esforç de la institució per normativitzar la llengua catalana.

El director del CCCB, ha argumentat que les diputacions van optar per no organitzar una sola mostra amb motiu del centenari de la Mancomunitat i fer-la itinerant, atenent a ‘l’esperit’ que va caracteritzar aquella institució. Segons ha indicat Sintes, calia ‘reflectir la voluntat de la Mancomunitat d’articular tot el territori. De ‘posar en comú’ (mancomunar) les diferents parts de Catalunya en un tot’.

Sintes també ha destacat que les exposicions s’han elaborat tenint en compte la percepció que la Mancomunitat ‘va ser sobretot una mirada de construcció, amb esperança i visió de futur’. Motiu pel qual, tot i ser exposicions eminentment històriques, són també ‘contemporànies i miren endavant’.

Al parer del director del CCCB, ‘hem d’aprendre moltes coses de la Mancomunitat’. D’una banda ‘la il·lusió cap al futur, encara que no sapiguem quin serà, com deia Prat de la Riba’, i de l’altra la capacitat del primer president la Mancomunitat i de la pròpia institució de ‘fer les coses bé, amb molt de rigor i amb un nivell elevat d’excel·lència’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any