Pares i mares de quatre col.legis s’han tancat en defensa del valencià.

  • Membres de les AMPAs dels col.legis Herrero, Mestre Canós, Bisbe Climent i Antoni Armelles s'han tancat als centres, en exigència del manteniment de les línies en valencià, i també ho han fet alguns ensenyants a la seu del STEPV-Intersindical

VilaWeb
Redacció
11.04.2014 - 11:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La conselleria d’Educació ha acordat oposar-se a que la línia d’Infantil del col.legi Herrero siga ofertada en valencià, i ho intenta justificar assegurant que “es busca equilibrar l’oferta de castellà”. Però el fet és que els pares i mares amb fills implicats volen clarament, de manera molt majoritària, que aquesta línia continue sent ofertada en valencià. Val a dir que aquest col.legi és l´únic que resta en una part important de la zona centre de la ciutat. I fets semblants passen a uns altres tres col.legis de la ciutat, Mestre Canós, Bisbe Climent i Antoni Armelles.

En aquest sentit, ahir va tenir lloc a les Corts la votació d’una proposició no de llei de Compromís que demanava la retirada de la supressió de línies en valencià. La proposició va ser defensada pel diputat de la formació nacionalista Josep Maria Pañella, i va tenir també el suport dels diputats del PSOE i d’EUPV; però va trobar al seu davant el corró de la majoria absoluta del PP.

SOBRE EL COL.LEGI HERRERO

En el passat, quan les batalles lingüístiques dels anys vuitantes del segle passat, aquest col.legi ja va ser objecte d’atacs i pressions de tota mena per part de l’anomenada “Coordinadora en Defensa de la Libertad de elección”, que presidia qui després va ser alcalde del PP, José Luís Gimeno, i que va dur una forta campanya en contra de la implantació dels estudis de valencià al col.legi.

Davant d’aquesta decisió de la Conselleria, la reacció de l’AMPA i dels docents del centre ha estat immediata: han anunciat tota mena de mobilitzacions en contra d’una mesura que qualifiquen de “censura sense precedents” i han exigit la retirada d’aquesta ordre.

Des d’Acció Cultural ens han fet arribar aquest comunicat:

ÉS INDIGNANT LA MANCA DE RESPECTE DE CONSELLERIA PER LA VOLUNTAT DE PARES I MARES SOBRE LA LLENGUA ESCOLAR DELS FILLS

Des d’Acció Cultural del País Valencià volem sumar la nosta veu a la indignació general davant de l’actitud de la Conselleria d’Ensenyament, que vol impedir que la línia d’Infantil del col.legi Herrero de Castelló siga ofertada en valencià, tal i com és la voluntat majoritària dels pares i mares que duen els fills a aquest centre. Aquesta actitud és obertament antivalenciana, i el seu objectiu real és posar un entrebanc  més a la lliure elecció per part dels pares i mares de la llengua en què volen que siguen escolaritzats els seus fills. I tota la resta no són sinó pretextos, per mirar de dissimular aquesta clara incencionalitat política antivalenciana, amb suposades excuses tècniques que no es creuen ni ells en afirmar-les.

Des d’Acció Cultural volem oferir tot el nostre supost a l’AMPA i els docents d’aquest centre, i fem públic el nostre recolzament a totes les mesures de pressió que acorden per tal d’evitar aquesta decisió sense sentit.

Castelló de la Plana, 4 d’abril de 2014.

El delegat d’Acció Cultural a Castelló, Antoni Royo.

I també hem rebut aquest:

Comunicat de premsa del Col·lectiu de la Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura sobre retallades en l’escola pública i supressió de programes d’ensenyament en valencià.

El Col·lectiu de la Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura, davant de les agressions a l’escola pública i a la supressió de línies en valencià volem manifestar el següent.

Donem el nostre suport a les cinc escoles públiques de la ciutat de Castelló de la Plana (Mestre Canós, Bisbe Climent, Blasco Ibáñez, Herrero i Mestre Armelles), i a l’Escola de la Vilavella, amenaçades per les retallades d’unitats escolars. Més encara si aquestes retallades afecten a la supressió del Programa educatiu d’ensenyament plurilingüe en valencià (PPEV), com és el cas del Col·legi Herrero a Castelló i el col·legi de la Vilavella.

No entenem que la Conselleria d’Educació es negue a seguir posant en marxa les línies en valencià (el PPEV) a partir dels tres anys, atès que això suposarà que tant la Vilavella com el centre de Castelló de la Plana es queden sense línies en valencià per al futur, casos que es repeteixen al llarg del nostre territori. El fet s’agreuja quan aquesta decisió de posar en marxa el PPEV s’ha pres pels consells escolars, com marca la legislació.

Com a universitaris sabem que l’ensenyament en valencià és el que millor garanteix el coneixement actiu i equilibrat de les dues llengües oficials i obre un camí efectiu per a la integració i el coneixement d’altres llengües, tal com ho ha descrit la Unitat per a l’Educació Multilingüe de la nostra Universitat i les entitats acadèmiques, pedagògiques i lingüístiques.

Aquesta és una decisió més del Partit Popular contra la Llei d’ús i ensenyament del valencià, contra l’educació pública, contra les decisions del consell escolar del centre i contra totes les famílies i mestres que volem una educació pública, de qualitat i plurilingüe, també en valencià.

Demanem, doncs, a la Conselleria d’Educació que rectifique aquesta política erràtica que no atén les propostes democràticament expressades pels consells escolars i que pare els atacs a l’ensenyament en la nostra llengua.

Finalment ens solidaritzem amb les escoles esmentades i amb les accions que emprenguen per les seues justes reivindicacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any