El sí s’imposa aclaparadorament en la primera consulta popular sobre la independència a Euskal Herria

  • Avui s'ha fet al municipi navarrès d'Etxarri Aranatz una votació inspirada en l'experiència catalana del 2009-2011 · La participació ha estat del del 42,8%

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dijous passat va fer tres anys de la consulta sobre la independència a la ciutat de Barcelona, amb la qual es tancava un procés començat el 13 de setembre de 2009 a Arenys de Munt i en el qual van acabar participant quasi un milió de persones i centenars de municipis de Catalunya. L’èxit de les consultes populars catalanes també s’ha pogut mesurar amb els processos semblants que, inspirant-s’hi, s’han desenvolupat després en més països: el Tirol del Sud, Irlanda i, des d’avui, Euskal Herria.

Amb l’experiència catalana com a model, en efecte, el novembre del 2011 es van començar a fer consultes sobre la independència al Tirol del Sud. El 25 de maig de l’any passat, per la seva banda, van arrencar una sèrie de referèndums populars a Irlanda per a saber el parer de la població sobre la reunificació de l’illa.

I avui les consultes sobre la independència s’han estrenat a Euskal Herria, amb una votació oberta a les aproximadament dues mil persones que tenien fixada la residència al municipi navarrès d’Etxarri Aranatz i eren majors de setze anys. Havien de respondre la pregunta següent: ‘Vol ésser ciutadà o ciutadana d’una Euskal Herria independent?’

Les meses s’han instal·lat en un espai cèntric del municipi i de les nou del mati a les vuit del vespre hi han passat 851 ciutadans, un 42,8% dels qui tenien dret de vot. D’aquests, 804 han votat que sí i sols 18 que no. Hi ha hagut 26 vots en blanc i 3 nuls (foto).

La consulta era impulsada per la plataforma ciutadana A13, constituïda fa dos anys i mig per a ‘aprofundir en els valors propis d’una democràcia, en la convivència entre els veïns, en la participació ciutadana i en la dignificació de l’opinió dels ciutadans’. El col·lectiu va agafar el relleu al municipi (actualment amb set regidors de Bildu, tres de Nafarroa Bai i un del PP), que volia tirar endavant una consulta sobre la mateixa qüestió i va topar amb l’oposició del govern navarrès.

Entrevista relacionada:

Manu Gomez: ‘Euskal Herria segueix de prop el procés català perquè el tema de fons és el mateix

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any