Segona marató de Palestina

  • Es fa per reivindicar la llibertat de moviments, dificultada pels controls de l'exèrcit israelià

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’article 13 de la Carta dels Drets Humans de l’ONU diu que tothom té el dret de llibertat de moviments. Però a Palestina, creuen els emprenedors neerlandesos Lærke Hein i Signe Fischer, no s’aplica aquest dret a causa dels controls de l’exèrcit israelià, les zones d’accés prohibit per raons militars i els murs aixecats en moltes ciutats. Se’ls va acudir una manera original de denunciar la situació i de reivindicar la llibertat de moviment dels palestins: fer una marató als territoris ocupats.

La primera marató es va fer el 21 d’abril de l’any passat a Betlem, amb la participació de quasi set-cents corredors, la majoria palestins. Paradoxalment, els organitzadors no van trobar cap recorregut de 42 km sense controls i es van haver de córrer en un circuit a Betlem mateix d’onze quilòmetres, quatre vegades. Demà es fa la segona, amb més corredors, però el mateix recorregut.

Hein i Fischer, a l’hora d’explicar per què van organitzar la marató, diuen: ‘La UE i els EUA dialoguen sobre una solució de dos estats, d’una Palestina independent, però mentrestant no podem trobar 42 km per a una marató.’ També ho justifiquen amb unes altres raons: ‘Palestina, com qualsevol altre país, hauria de tenir la seva marató… i alliberar-se de l’ocupació, tenir un estat real i l’autodeterminació. […] Volem mostrar a més gent, i corredors, com és Palestina i els palestins; volem contribuir a explicar un relat diferent; volem moure les coses.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any