Martí Gironell vol trencar tòpics sobre el neolític amb una novel·la ambientada al parc de la Draga de Banyoles

  • El periodista i escriptor reivindica aquest període de la història que considera que ha estat 'injustament oblidat'

VilaWeb
ACN
01.03.2014 - 09:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com vivien els homes del parc neolític de la Draga de Banyoles? Aquesta és la pregunta que el periodista i escriptor Martí Gironell (Besalú, 1971) ha intentat respondre a ‘El primer heroi’ que el pròxim 5 de març traurà Ediciones B, en català i en castellà. La novel·la, la sisena que publica després de debutar amb ‘La ciutat dels somriures’ l’any 2005, arrenca al parc de la Draga de Banyoles on viu el seu protagonista, Ynatsé, membre del Clan dels Cavalls. Per Gironell, el neolític ha estat un període “injustament oblidat” que s’ha associat a un seguit de tòpics que ara es disposa a trencar amb aquest llibre, on es relaten detalls de la vida quotidiana d’aquella època en forma d’aventura.

El parc neolític de la Draga és un indret familiar per al periodista que va estudiar a l’Institut Pere Alsius de Banyoles. Segons explica, “és un enclavament únic del país, que em venia molt de gust reivindicar des de la ficció perquè no s’ha fet mai a casa nostre”. La idea va començar a agafar forma ara fa més de sis anys amb un objectiu clar: convidar al lector a “capbussar-se” en la història de fa 5.000 anys

Per Gironell, el neolític és un període “injustament oblidat” que queda molt lluny. Ara bé, si alguna cosa ha après durant el temps que s’ha estat assessorant i documentant d’aquell període és que la vida dels homes i dones tenien moltes similituds amb la d’ara. “Un dels fets que més sobta és que, malgrat haver passat tot aquest temps, només ens diferencia la tecnologia; tenim els mateixos anhels i pors”, afegeix l’autor.

Ho explica a través del seu protagonista, Ynatsé, que és cridat pels déus per tal que protegeixi el seu poble i trobi el remei a un mal que amenaça la seva comunitat, el Clan dels Cavalls. Durant prop d’un any, visitarà indrets on s’ha pogut preservar i documentar la petja del neolític. El protagonista passarà per les coves de Serinyà (Pla de l’Estany), coneixerà el clan de les mines a Gavà i continuarà el viatge per indrets molt més llunyans i desconeguts, com ara Stonehenge o la Ciutat dels Morts, actual Turquia, recorrent milers de quilòmetres i coneixent com viuen a cada indret.

El llibre també inclou una segona trama, la narrada per la dona d’Ynatsé, Aynires, que amb un fill relatarà el que va succeint al poblat de la Draga mentre el seu home està fora. El menjar, la roba, la caça i els rituals són alguns dels aspectes quotidians recollits en aquesta novel·la. Per explicar-los, l’autor s’ha basat en el coneixement científic que es té actualment d’aquella època gràcies a la feina feta per noms com el conegut arqueòleg Eudald Carbonell o el codirector del parc de la Draga, Antoni Palomo, a qui Gironell ha consultat per tenir una “base sòlida”.

Treure l’heroi que portem dins

Explicar com vivien els habitants del neolític és un dels objectius però també el de trencar tòpics associats erròniament en aquella època. Així per exemple Gironell en destaca la seva humanitat a l’hora de cuidar malalts, persones amb discapacitat o persones grans, a qui no deixaven mai de banda. La novel·la reivindica també que en determinats moments cal permetre que surti l’heroi que portem tots a dins, aquell que fa que treguis forces d’on sigui per afrontar un repte o una dificultat.

Martí Gironell, que fins ara havia publicat amb Cossetània i Columna Edicions, ha fitxat per Ediciones B, que ha decidit incorporar-lo en una nova política d’autors catalans. Segons el seu director editorial, Ernest Folch, aquest és un “llibre excepcional” perquè “t’atrapa i et fascina, tot portant-te en un món llunyà i proper”. La sortida de llibre es farà el 5 de març amb un format molt cuidat, que busca reivindicar el llibre com a objecte i on no hi falta un punt de llibre i un mapa per seguir les aventures de l’heroi.

La tirada inicial és de 50.000 exemplars, dels quals 30.000 seran en català i 20.000 en castellà. No és el primer cop que Martí Gironell publica en castellà. ‘L’arqueòleg’, ‘L’últim abat’ i ‘La venjança del bandoler’ ja s’han traduït a aquesta llengua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any