Raspberry Pi, un ordinador de la mida d’una targeta de crèdit

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions als problemes informàtics

VilaWeb
Joan Jofra
28.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si encara no sabeu què regalar o regalar-vos per reis i voleu passar una bona estona aprenent i fent de manetes seguiu llegint aquest article. La Raspberry Pi és un ordinador al voltant dels 40 euros  de la mida de targeta de crèdit, creada per ensenyar a programar, 512 megabytes de ram, amb sortida HD per televisió, sistema operatiu linux en SD (les targetes de les càmeres de fotos) i connexions USB i etherne.

La idea d’aquest tipus d’ordinador es va iniciar el 2006 quan Eben Upton, Rob Mullins, Jack Lang i Alan Mycroft, del Laboratori de Computació de la Universitat de Cambridge es van començar a preocupar per la davallada del nombre i nivells de programació dels nous estudiants. A la Universitat s’havien acostumats a rebre alumnes als anys 90 que havien programat com a hobby els famosos MSX, Casios, etc i tenien un bon nivell, però ara els hi arribaven estudiants que amb prou feines sabien fer una pàgina web.
Així que es van dedicar a dissenyar un ordinador a l’abast de tothom i amb potència suficient per poder fer tots els invents que s’ens passin pel cap.

Què podem fer?

A més a més d’entretenir-nos i aprendre, unes quantes idees, si en voleu mes, tantes que no podreu acabar tots els projectes, més endavant hi trobareu uns quants links d’aficionats.

– un servidor web personal per posar-hi la vostra pàgina web o el vostre blog, penseu que us pot servir com a lloc de proves abans de posar en marxa la vostra presència a internet (o per fer proves abans de fer canvis)
– un NAS per casa (un servidor d’arxius) perquè tots els components de casa hi puguin guardar els seus arxius i compartir-los
– un dropbox personal, amb el programari ownCloud  (aquí necessitareu algun disc dur extern per posar-hi els vostres arxius)
– un servidor AirPlay, (rPlay en nom Raspberry) per enviar la nostra música a l’equip d’àudio o duplicar la pantalla del iOS (fer d’AppleTV sense pagar els 90-95€ que demana Apple)
– un media center amb el programari XBMC
– llegir les dades del teu cotxe via l’interfase que tots els cotxes moderns tenen
– crear videojocs amb el llenguatge de programació scratch
– controlar el microones
– controlar els llums de casa
– vigilar-nos la casa i fer una foto i enviar-la per mail quan algun visitant toca el timbre de casa

Ajudes

Hi ha un munt de pàgines web que us ajudaran a anar progressant adequadament:

en català:
http://www.raspberry.cat   el canal d’aficionats catalans de Raspberry

en anglès:
http://www.raspberrypi.org , el web original

http://www.themagpi.com una revista gratuïta mensual, baixeu-vos el número 17, d’octubre, que parla de robòtica, amb peces de Lego i us servirà per poder-vos iniciar en Arduino (és una placa de circuit imprès simple basada en microcontrolador de codi obert)

en castellà:
http://raspberryparatorpes.net  , com diu el seu nom, para torpes, torpes, si sou dels qui no en sabeu, comenceu per aquí.

http://www.raspberrypi.es , la pàgina del aficionats espanyols

http://www.raspipc.es/public/home/ , un altre pàgina d’aficionats espanyols

On comprar el Raspberry?

Per comprar-lo online, podeu anar a;
http://es.rs-online.com/web/home.html, http://www.amazon.es/  i molts altres llocs més, RS eren els distribuïdors importadors originals, ara quasi tots els grups d’usuaris la importen del Regne Unit, el seu lloc original

La versió B, la més potent, us costarà uns 39 euros, en alguns llocs sense la targeta SD i en d’altres per aquest preu us hi posaran la targeta SD amb el sistema operatiu Linux i llesta per funcionar penseu que necessitareu alguna manera de connectar-vos a la xarxa, si teniu manera de connectar-vos via cable, cap problema, té una entrada de xarxa (RJ-45), si no, aneu a remenar el calaix de les andròmines a veure si encara no heu llençat algun d’aquells connectors wifi usb que regalaven amb els kits d’adsl i, en darrer cas, gasteu-vos 7-8€ (no 78€) en un connector usb wifi.

Finalment us podeu gastar uns 6€ en una caixa per protegir el vostre nou ordinador. Entre allò que us heu gastat i el reciclatge de ‘trastos’ vells que teniu a casa (un teclat i ratolí usb, un carregador de telèfon micro USB per alimentar l’ordinador, si en teniu, un ‘disc dur’ USB, una targeta SD d’una càmera de fotos)
també hi trobareu, si voleu fer despesa, accessoris entretinguts per anar fent coses divertides, com una càmera d’infrarojos d’alta definició (25,2 euros.)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any